Translate

woensdag 8 mei 2013

Photoshop - Beheer je foto's met Photoshop Elements

Inleiding

Niets moet natuurlijk, maar we kennen allemaal nog van vroeger de schoenendozen vol met foto's, waarbij we onszelf hebben beloofd deze te sorteren en netjes in een fotoalbum te plakken. Niets is zo vervelend dan die ene leuke foto gemaakt tijdens de wintersport in 1996 of was het 1990, waarbij we onze nieuwe ski's aan het uitproberen waren, terug te vinden. Je kan je voorstellen dat het voor digitale foto's nog veel lastiger is om deze terug te vinden, of je harde schijf of cd-tjes, of op geheugenkaartjes. Gelukkig is met een aantal, relatief, eenvoudig uit te voeren stappen orde te houden in je fotoverzameling en daarmee chaos te voorkomen. Ik gebruik daarvoor Photoshop Elements, maar natuurlijk zijn er vele foto management programma's die hetzelfde voor je kunnen doen.

Stap 1; foto's van de camera naar de computer

Photoshop Elements heeft een Organizer waarmee het gehele foto management wordt gedaan. Je opent deze door rechtsboven in de programma-interface op Organizer the klikken. Er wordt een nieuw scherm geopend.
Om de foto's van de camera naar de computer te halen klik je eerst op 'File' en dan op 'Get Photos and Video's' en dan op 'From Camera or Card Reader'.
Er wordt een nieuw scherm geopend waarmee de foto's naar de computer kunnen worden overgezet.
Klik hier op BROWSE, kies een map en pas zonodig de naam aan van de nieuwe map waarin je de foto's wil opslaan en druk op OK. Nb je kan in dit scherm ook kiezen voor het geven van een andere naam aan de foto's en wat het programma moet doen na het kopieren van de foto's naar de harde schijf (bv verwijderen van de geheugenkaart).
Je kan ervoor kiezen om alle foto's te laden naar de computer, je kan ook selecties maken die in verschillende mappen terecht komen waarmee je de foto's vooraf kunt scheiden op bv onderwerp of datum.

Stap 2; uitzoeken en sorteren, de goede en minder gelukte foto's

Als de foto's zijn geladen dan begint het leuke werk van het uitzoeken en sorteren. Met de Tumbnail-slider aan de bovenzijde van het scherm kan je de display van de foto's vergroten of verkleinen. Om een foto op volledig schermformaat te bekijken dubbel-klik je daarop. Met de Rotate-knopjes kan je met en tegen de klok in draaien. Je kan dit doen voor individuele foto's of voor meedere foto's tegelijk die je met Ctrl+click selecteert. Je kan aan iedere foto een rating toevoegen door het gewenste aantal sterretjes onder iedere foto aan te clicken. Het is aan jezelf wat de betekenis van het aantal sterretjes is. Bv 1 ster voor weggooien, 5 sterren voor de beste.

Verwijderen mislukte foto's: Na het waarderen van alle foto's druk je bij de sterretjes bovenaan het scherm op 1 ster. Alle foto's met de 1 ster waarderen worden dan getoond. Selecteer alle getoonde foto's met Ctrl+A en druk vervolgens op de Del-toets van het toetsenbord. Je krijgt dan een nieuw schermpje met de vraag of je de foto's ook permanent van je harde schijf wil verwijderen.

Stap 3; maak jouw foto-albums

Met een foto-album maak je een virtuele groep van foto's zonder dat je de map-structuur op de harde schijf aanpast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een album met foto's waarop alleen de familieleden staan ongeacht wanneer en waar deze foto's zijn gemaakt. Je kan bijvoorbeeld ook denken aan een verjaardagsalbum met alleen de foto's van je jongste dochter over de jaren heen. Weet hierbij dat er geen kopieen worden gemaakt van de foto's. Je kan eenzelfde foto's in verschillende albums opslaan.

Hier is de manier om een album te maken: selecteer de foto's die je in hetzelfde album wil plaatsen door bv Ctrl+A voor alle foto's, of Ctrl+klik voor individuele foto's. Klik op de grote groene + onder albums en een nieuw schermpje wordt geopend met daarin de door jou geselecteerde foto's, type de gewenste naam voor het album in. Zie dat het album nu aan de rechterkant van het scherm verschijnt. Je kan andere foto's naar dit album slepen, en ook foto's verwijderen uit een album.

Voorbeelden van albums: jaartal, naam van dochter, wintersportvakantie etc, etc.

Stap 4; gebruik tags / sleutelwoorden bij je foto's

Dit mechanisme zal niet voor iedereen handig zijn. Vaak is de organisatie in albums al meer dan voldoende om een foto terug te kunnen vinden. Het is vooral veel werk om bij iedere foto een of meerdere tags of sleutelwoorden toe te voegen en het wil nog wel voorkomen dat een eerdere keuze voor dit soort woorden later wat minder goed uitpakt waardoor je veel aanpassingen moet doen. In hoofdlijn is het gebruik van albums te zien als de groepering van boeken in de 'romans'-afdeling van een bibliotheek, het gebruik van tags is om een specifieke naam van een schrijver, uitgever oid toe te voegen om daarmee een indivudueel boek te kunnen vinden.

Onder keyword tags vindt je de reeds ingevoegde keywords, door op de groene + te klikken kan je nieuwe keywords toevoegen. Je kan ervoor kiezen om een plaatje ter illustratie aan je keyword te verbinden. Als je alle keywords hebt aangemaakt, dan maak je zoals gebruikelijk een selectie van een of meerdere foto's waaraan je het keyword wil verbinden. Door de geselecteerde foto's naar de tag te slepen wordt de verbinding gemaakt. Er kunnen meerdere foto's aan een keyword worden gekoppeld én er kunnen meerdere keywords aan een foto worden verbonden. Hierbij heb je alle gewenste vrijheid. Als alle foto's van keywords zijn voorzien, kan je selecties maken door op het keyword in het rechterscherm te klikken, door meerdere keywoords achtereenvolgens aan te klikken wordt de selectie telkens verkleind.
Het verwijderen van een keyword bij een foto doe je door met de rechtermuisknop hierop te klikken en de keywords selecteren die verwijderd moeten worden.

Stap 5; maak een back-up van je foto's

Ik wens dit niemand toe, maar een harde schijf is ook een apparaat dat uiteindelijk maar een begrensde levensduur heeft. Ga er dus niet vanuit dat het jou niet overkomt, dat de schijf niet meer werkt! Oplossing is om altijd voor een back-up te zorgen. Back-ups zijn er in diverse smaken. De eerste vorm ligt dichtbij huis: een externe harde schijf of een DVD/cd. Ook hierbij zijn de nodige kanttekeningen te maken zoals de beperkte levensduur van een DVD/cd en bij een binnenbrand kan zomaar de boel verloren gaan, maar deze manier van back-up geeft je wel volledige controle over je spullen. De tweede vorm is te zorgen voor een back-up van je foto's op een externe server. Er zijn hierbij verschillende gratis en betaalde diensten om de foto's te parkeren. Denk bijvoorbeeld aan Cloud-dinesten als Flickr, Zoom, Picasa, e.d. Naast het voordeel van een veilige opslag kan je ervoor kiezen om je foto's met anderen te delen en commentaar te krijgen voor verbetering. Nadeel is wel dat er recent wat voorbeelden zijn van partijen die door failissement of vanuit rechtswege hun diensten moesten staken, waardoor het een schimmig verhaal is of je ooit nog bij je foto's kan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten