Translate

donderdag 2 mei 2013

Photoshop - Digital Hand Colouring / Digitale inkleuring van foto's

Het komt nog wel eens voor dat een kleur in een foto je niet bevalt, of dat je een kleur juist op wil laten vallen, of dat je een zwart/wit foto zou willen inkleuren. Dat kan natuurlijk op de ouderwetse manier door de foto eerst op mat-papier af te drukken en dan met de kleurpotloden en stiften aan de slag te gaan. Het kan natuurlijk ook digitaal en zelfs met de meeste foto-edit-programma's. Het grote voordeel van digitaal inkleur van je foto's is, dat je fouten makkelijk kan herstellen, of een eerder gekozen kleur later gewoon kan veranderen.

Ook hierbij is het een goede raad om eerst simpel te beginnen en zo te kneepjes van het digitaal inkleuren onder de knie te krijgen. De meest eenvoudige manier is in te kleuren zoals een kleurplaat met nummertjes. Gelijke nummers is dezelfde kleur. Gebruik de kwast / pen-instellingen van je fotobewerkingsprogramma en breng de kleur in verschillende lagen aan. Zo kan je kleuren doseren.

Onderstaande gaat uit van Photoshop en gebruikt een aantal elementaire handelingen:
- openen van een foto
- het creeren van lagen
- het gebruik van het kleurenpalet
- het gebruik van kwasten met instelling van grootte en dichtheid (opacity)
- selecties maken
- het gebruik van Gaussian Blur

Procedure:
1 - open een zwart/wit foto en check of je in kleur aan het werken bent. (Dit doe je in Photoshop via IMAGE>MODE>RGB Color)

2 - open een nieuwe LAAG bovenop de originele foto via LAYER>NEW>LAYER en geef deze laag een naam. Deze nieuwe laag kan je zien als een transparant vel dat je over de foto heen legt en waarop je de kleur kan aanbrengen zonder dat je de foto zelf aanpast. (We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat we 1 transparant gebruiken, je kan natuurlijk voor verschillende kleuren ook verschillende lagen gebruiken die je de naam van de kleur kan geven.)

3 - open het kleurenpalet via WINDOWS>COLOR SWATCHES en kies de eerste kleur die je wil gebruiken. Er zijn in het kleurenpalet al veel kleuren beschikbaar. Als je de kleur niet vindt kan je via dit palet ook zelf de kleur 'mengen'.

4 - open de PALET BIN en kies voor het BRUSH TOOL. Kies een gepaste grootte van de kwast (SIZE) en zet de MODE op COLOR.  Zet de dosering (OPACITY) op 10%. Zet een streepje waar de kleur moet komen en zie dat als je meerdere keren over hetzelfde streepje heen gaat de kleur donkerder wordt. Via de COLOR SWATCHES kies je andere kleuren en zie ook dat eerder gebruikte kleuren hier apart worden bewaard, zodat je eerder geselecteerde kleuren kan hergebruiken.

5 - om lastige stukjes goed in te kunnen kleuren kan je een selecties maken via SELECT. De eenvoudigste manier is door de magnetische lasso te gebruiken. Je kan selecties met de SHIFT en ALT toetsen naar believen uitbreiden of verkleinen. Nadat de selectie is gemaakt kan met het verfemmertje in de PALET BIN en daarbij de keuze voor MODE en OPACITY als onder punt 4 een heel gebied inkleuren. Meerdere keren gebruiken van het emmertje maakt de kleur donkerder.

6 - als alle kleurtjes zijn aangebracht, is het goed om zichtbare oneffenheden in het kwasten te vervagen. Gebruik hiervoor FILTER>BLUR>GAUSSIAN BLUR met een instelling van 12. De ingekleurde gebieden worden hierdoor mooi egaal. Tenslotte, zet de instelling(BLENDING MODE) van de LAAG met de kleuren op OVERLAY.

Hieronder een heel simpel voorbeeld van een digitale inkleuring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten