Het begrip 'gouden uren' is voor iedereen met een beetje hart voor fotografie een bekend verschijnsel. Gelukkig komt dit verschijnsel, bij een heldere dag zowel in de ochtend met de opkomende zon, als ook in de avond met de zonsondergang voor. Een opgaande of ondergaande zon zorgt voor een gratis lichtshow die je onderwerp oogstrelend kan verlichten. In dit stukje ga ik in op het ochtendlicht, maar het had net zo goed avondlicht kunnen heten.
1 - het gaat beginnen!
Natuurlijk krijg je een mooie belichting als de zon zich boven de horizon laat zien, maar je doet jezelf dan wel wat tekort. Ook als de zon nog onder de horizon staat wordt de lucht met de kleuren van het ochtendgloren gevuld. Zoek dus even via het internet de juiste tijdstippen van de zonsopgang op en sta dan even eerder met je camera paraat. (www.timeanddate.com www.sunrisesunsetmap.com of www.suncalc.net)
2 - belichting
Het licht zou voor een fotograaf het meest makkelijke licht zijn om in te fotograferen. De kans op over/onderbelichting is gering. Zet je camera dus gerust op de Automatische stand en maak een aantal opname. Check je foto's en gebruik de plus/min-correctie om te kijken of je foto's mooier worden. De ervaring leert dat het dramatisch effect wordt versterkt als je een correctie van -1.5 of -1 2/3 toepast. Je kan ook het histogram als hulpmiddel inzetten om te zoeken naar een goede belichting. Een paar tips: zorg ervoor dat de 'berg' in het histogram meer aan de rechterzijde zit en voorkom pieken(clipping) aan de rechterzijde; dat zijn de hooglichten waaruit weinig tot geen detail is terug te halen.
3 - witbalans
het hangt een beetje van je camera af, maar het kan zomaar zo zijn dat de automatische witbalans van de camera de mooie gele, oranje en rode kleuren van het ochtendlicht omzet naar meer neutrale kleuren. Hierdoor is eigenlijk het effect dat je met je ogen waarneemt helemaal te niet gedaan, en daarvoor waren we niet zo vroeg opgestaan! Zet daarom de witbalans op Daglicht. Je kan het nog creatiever maken door de witbalans op Schaduw of Bewolkt te zetten. Nog beter is om te fotograferen in RAW-formaat zodat je achteraf de perfecte witbalansinstelling op je computer kan maken.
4 - Grijsfilter
Met zo'n helder verlichte lucht willen de gebouwen of andere voorwerpen op de voorgrond van de foto nogal donker worden. Met een grijsfilter wordt de lucht donkerder gemaakt en is er qua belichting een betere verhouding tussen de voor- en achtergrond. Heb je geen grijsfilter dan kan je twee of meer foto's met een verschillende belichting (bracketing) maken die je later in Photoshop over elkaar legt.
5 - Wat doe ik met de horizon?
Maar altijd een foto met de horizon op 1/3 en een op 2/3 hoogte van je foto. Het gebruik van deze vuistregel zorgt voor een meer evenwichtige foto en een keuze die je altijd nog later kan maken.
6 - Nog compositie tips?
Zeker, zoek eens naar spiegelende oppervlakken waarin de lucht of de zon te zien is. Bijvoorbeeld bij windstilte een wateroppervlak, of de ruiten van een kantoorgebouw.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten