Fotograferen buiten de 'magische gouden uren' is een heel andere tak van sport. Het licht is hard (fel) als de zon schijnt en doet je bedacht zijn op hoge contrasten. Bij hoge contrasten ligt het gevaar van over- en onderbelichting op de loer. Dat je toch wel een goede foto kan maken met dit licht is geen geheim want verreweg de meeste foto's worden tijdens dit deel van de dag gemaakt.
1 - een statief of niet?
Als er een voordeel te noemen valt voor het fotograferen tijdens dit deel van de dag, dan is het wel dat je het statief met een gerust hart thuis kan laten. Het vele licht maakt het mogelijk om met een kleiner diafragma (grote diafragma waarde) en met zeer korte sluitertijden kan fotograferen. Als je camera geen aanvullende steadyshot (bewegingscorrectie) mogelijkheden heeft dan kan je de stelregel aanhouden dat als de sluitertijd korter is dan 1/brandpuntsafstand dan kan je goed zonder statief fotograferen. Dus bij een brandpuntsafstand van 60mm is met een sluitertijd van 1/60s of sneller zonder het gevaar van bewegingsonscherpte te fotograferen.
2 - natuurlijk het histogram
Bij het fotograferen op dit tijdstip van de dag is het histogram je beste vriend. Vooral omdat de liveview of het display van je camera door het vele licht slecht te gebruiken zijn om een gemaakte foto goed op zijn belichting te controleren. Sommige camera's kunnen ook de gebieden van over/onderbelichting gearceerd op de display tonen, als extra hulpmiddel naast het histogram. Voor het histogram probeer je een belichting te vinden waarmee de berg wat naar rechts helt zonder pieken of afkapping aan de rechterzijde. Met de harde contrasten is dat dan ook de grootste uitdaging, heel donkere en heel lichte gebieden zijn daarvan het gevolg iets waar de belichtingsmeter van je camera maar heel moeilijk mee om kan gaan.
3 - bracketing
Gelukkig zijn veel camera's al uitgerust met de bracketing functie. Deze zorgt ervoor dat er 2, of meer foto's worden genomen met verschillende belichting om daarmee harde overbelichting of detailloze schaduwen te voorkomen. Veel modellen camera's doen zelf het rekenwerk om de verschillende foto's weer tot 1 goed belichte foto te combineren. Geen bracketing op de camera, geen probleem, gebruik dan de plus/min-knop op de camera om zelf foto's met een verschillende belichting te maken. Gebruik dan wel een statief of zet de camera op een muurtje, om zo dezelfde beelduitsnede te fotograferen en vervolgens om het achteraf combineren van de foto's in Photoshop wat makkelijker te maken.
4 - creativiteit
Je kan de aanwezigheid van schaduwen ook gebruiken om lijnen naar je onderwerp te leggen, of om een onderwerp mooi te isoleren/accentueren ten opzichte van de omgeving.
Veel licht betekent ook een breed kleurenpalet waarvan je gebruik kunt maken. De witbalans kan je normaal op automatisch laten staan, maar probeer eens de blauwe kleuren te versterken met de Gloeilamp instelling, of Schaduw om het zonlicht een warme (geel/oranje) gloed te geven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten