INLEIDING
Het was nog niet zo lang geleden dat je met twee camera's op pad moest om én goede foto's én goed videomateriaal mee naar huis kon nemen. Natuurlijk had je videocamera's die ook foto's (stills) konden maken, maar beter dan een gemiddelde point&click camera waren de gemaakte foto's niet. De video-camera ontwikkelde zich richting een volwaardig HD en 3D opname-instrument. Het kon niet uitblijven dat de ingenieurs van de grote foto-merken zich bedachten om ook video op te kunnen nemen met de spiegelreflex. Dat dit nog niet zo eenvoudig was én de briljante oplossingen die door de Sony ingenieurs zijn bedacht loopt als een rode draad door dit artikel.
Het maken van video is een zeer uitgebreid onderwerp, waarover je vele boeken kan volschrijven, dat is dan ook NIET het doel van dit stukje. Het gaat mij vooral om de praktische kant van de A57, dus hoe gebruik je de camera om volwaardige video-opnamen te maken.
ALLE BEGIN IS MAKKELIJK
Ja, was dat maar eens waar, maar voor de A57 kan worden gezegd dat met het indrukken van de MOVIE-knop aan de achterzijde van de camera de video-opname begint. Vindt je dat er genoeg is opgenomen voor de TAKE, dan druk je datzelfde knopje nogmaals in en de opname stopt. Als je daarna thuis voor de computer kruipt gebruik je de bij de camera meegeleverde PLAY MEMORIES HOME software om de videobeelden netjes van de camera naar de harde schijf van je computer te verplaatsen (dit is een MUST-DO!*) Daarna laat je de takes in je favoriete video-editing en DVD-brandprogramma's om de film naar wens te kunnen presenteren.
*) Een gewaarschuwd mens!!! Ga niet zelf de videobestanden van het geheugenkaartje kopiëren. Sony heeft de bestanden over verschillende directories op de geheugenkaart verspreid, en als je er maar eentje vergeet is bewerking of afspelen op de computer niet meer mogelijk.
EN NU VOOR DE MEER COMPLEXE DETAILS: AUTOFOCUS EN MOVIE_MODI
Zoals je weet zijn de conventionele spiegelreflexcamera's uitgerust met een opklapbare spiegel. De spiegel moet omhoog om het licht door te kunnen laten op de sensor en daarmee de beelden vast te kunnen leggen. MAAR als de spiegel omhoog staat werkt het auto-focus mechanisme van de camera niet meer en ben je veroordeeld tot alleen handmatig scherpstellen. Nu het goede nieuws van de A57, door de translucent mirror technologie is de spiegel vast (2/3e van het licht valt direct op de sensor en 1/3e naar de autofocus sensors van de camera). De A57 kan dus de auto-focus gebruiken in de video-mode!! Eerdere modellen, voordat Sony met de A57 kwam, dwongen je wel om een zo groot mogelijk diafragma te gebruiken, gelukkig bestaat dit probleem voor de A57 (en ook voor de A65,A77, ....) niet meer. Hiermee krijg je de volledige vrijheid voor handmatige instelling van diafragma en sluitertijd! Sterker nog; hiermee heeft de camera drie video-modi (vergelijkbaar met de foto-standen) tot zijn beschikking: Movie-A (diafragma), Movie-S (sluitertijd) en Movie-M (diafragma en sluitertijd). Door de keuze-knop, links bovenop de camera, op het film-icoontje te draaien, komt met een druk op de Fn-knop de keuze voor deze modi beschikbaar.
Dus veel meer vrijheid, en daarmee ook meer complexiteit.
STEADY-SHOT: HELP MIJN CAMERA WORDT HEET
Met oudere modellen en concurrerende camera's was het zo dat een aaneengesloten take maximaal 9 minuten kon duren. Dit werd veroorzaakt door het harde werk van de motortjes die de sensor tegengesteld aan schokbewegingen, moesten bewegen. Sony heeft ervoor gekozen om een tweede steady-shot mechanisme, afkomstig uit hun high-end video camera's, te gebruiken in de A57. Hierdoor is de warmte ontwikkeling nihil. (Let wel dat er een fysieke grens van 2GB voor de lengte van een take geldt, daarnaast zijn de import richtlijnen van de EU bepalend voor de maximale lengte van 30 minuten voor een take).
IK HOOR HET GELUID VAN MIJN LENS, KAN DAT?
Ja, dat kan want de autofocusmotor in een lens maakt een hoorbaar geluid dat door de microfoon bovenop de camera kan worden opgevangen. Sony levert haar lenzen in drie verschillende categorieën: SAM, SSM en de Zeiss Vario-Sonnar. DE SSM lens blijkt in de praktijk het minste geluid te leveren. Heb je toch een SAM (is de standaard lens bij de A57), geen paniek, want de camera heeft een ingang voor een externe (richt)microfoon zodat je nergens meer last van hebt.
N.b. zie het artikel over accessoires voor bij Sony verkrijgbare microfoons. Is het budget niet zo breed dan volstaan ook de veel goedkopere richt/knopsgat-microfoons van HAMA.
AUTOFOCUS GEBRUIK
1 - draai de keuzeknop naar het film-icoontje
2 - als je de Fn knop indrukt dan is de keuze linksboven bedoeld voor de keuze van een van de film-modi. Zie dat alleen de keuze voor Movie-P mogelijk is. Als je de camera naar handmatige focus (MF) omzet, dan komen de andere modi Movie-A, Movie-S en Movie-M beschikbaar. Schakel je daarna weer naar autofocus (AF) dan wordt ook teruggeschakeld naar de Movie-P modus.
3 - de ontspanknop van de camera is geblokkeerd en maakt de camera alleen wakker.
4 - de volgende zaken zijn nog wel handmatige in te stellen: AF-gebied, Object-volgen, Lach/Gezichtherk, ISO, lichtmeetfunctie, witblans, creatieve stijl en foto-effect
5 - zie dat de camera op AF-C (continu) staat en dat het diafragma op de grootste opening blijft staan.
HANDMATIGE FOCUS GEBRUIK
1- draai de keuzeknop naar het film-icoontje en zet de de camera op handmatige focus (MF)
2 - als je nu op de Fn-knop drukt staan linksboven de keuze van Movie-A, Movie-S en Movie-M tot je beschikking
3 - Movie-S: de sluitertijd kan ingesteld worden tot 1/4000ste; bij een lange sluitertijd zal de gefilmde beweging minder scherp zijn (blurry), maar onder beperkte lichtomstandigheden is dit dan de te maken keuze
4 - Movie-A:voor het diafragma staat de gehele range van je lens tot je beschikking. Weet wel dat de langste sluitertijd 1/60ste is in deze mode. Vooral te gebruiken om de scherptediepte onder controle te houden.
5 - Movie-M: vergelijkbaar met de foto-stand is de maximale belichtingscompensatie (M.M. op het display) + of - 2 stops. Een hogere afwijking staat de camera niet toe.
6 - Bij handmatig scherpstellen zijn dezelfde hulpmiddelen als bij het fotograferen beschikbaar; peaking level en peaking color.
7 - bijna alle andere opties en functies zijn vrij te gebruiken in deze modus. Let wel dat als het AF-gebied is ingesteld op Zone of Lokaal je makkelijk naar een andere punt of zone kan switchen, zonder dat je de Fn toets hoeft te gebruiken.
VIDEO-FORMATEN
Ok, druk eens op de menu-knop en ga via het Video-menu naar de Opname-instelling. Daar wordt je lastig gevallen met een 5-tal instellingen: 50i 24M(FX), 50i 17M(FH), 50p 28M(PS) 25p 24M(FX) en 25p 17M(FH). Daarnaast kan je via de eerste keuze: Bestandsindeling kiezen voor AVCHD of MP4. Wat nu te kiezen? Mijn advies zou zijn: maak twee filmpjes, een in de AVCHD en 50p 28M(PS) stand en de andere in de MP4 1440x1080 stand. Bekijk de beide filmpjes op je TV en via de video-editor op je computer. Maak vervolgens een keuze. Houd er rekening mee dat het MP4-formaat een breder gebruik heeft en over het algemeen eenvoudiger te editen valt.
EDITING EN OUTPUT
Je hebt al je takes naar de harde schijf van je computer overgezet en dan begint pas het echte werk. Het gaat voorbij de strekking van dit artikel om hierop nader in te gaan. Een goede tip is om vooraf goed te bedenken wie je publiek is en onder welke omstandigheden naar je eindresultaat wordt gekeken. Een filmpje op youtube vraagt een andere dynamiek en lengte dan een vakantieverslag waar je thuis, met een kleine groep geïnteresseerden naar kijkt. In een ander artikel zal ik meer over vertellen.
Bekijk ter inspiratie dit filmpje: http://vimeo.com/40573835
Geen opmerkingen:
Een reactie posten