INLEIDING
De meeste wat professionele camera's kunnen de gemaakte foto's in JPG of RAW formaat opslaan. Er zijn trouwens ook camera's die beide formaten opslaan (zoals de Sony A57).
Als je in JPG opslaat dan doen de algoritmes van de camera al een aantal bewerkingen op het contrast, de kleur en de verzadiging en scherpte. Dit wordt bij een RAW-bestand niet gedaan, en is dus daardoor ook nooit bedoeld als een eindresultaat. Een RAW-bestand moet altijd een nabewerking in de 'digitale-doka' ondergaan. In de software-set die bij de meeste camera's wordt aangeboden zit meestal een RAW-converter waarmee je de stappen doorloopt voor de nabewerking. Er zijn ook professionele pakketten zoals Adobe Lightroom (meest recente versie is 5) waarmee de nabewerking kan worden uitgevoerd.
Samengevat zijn de volgende stappen in de nabewerking uit te voeren: Temperatuur (het achteraf kiezen van een witbalans waarde), Kleurtint, Helderheid, Levendigheid. Een laatste optie is het verscherpen van de foto, die ook hier als laatste stap moet worden uitgevoerd.
WITBALANS
Ondanks alle mogelijkheden van de camera om vooraf een goede keuze voor de lichtkleur te maken, zijn er omstandigheden waarbij een achteraf correctie onvermijdelijk is. Met wat gepruts is ook op een JPG nog wel een redelijk resultaat te halen in Photoshop, maar verreweg de beste oplossing biedt de achteraf aanpassing van de witbalans op een RAW-bestand. Als er een reden is om met RAW te werken, dan is het wel om een juiste instelling van de witbalans achteraf te kunnen maken.
De witbalans stel je in door een waarde te kiezen voor de kleurtemperatuur (in Kelvin). Een hoge waarde bv boven de 10000K haalt de koude blauwe kleur van het licht omhoog (bv bij een strak blauwe lucht), een lage waarde bv 1000k benadrukt de warme rode kleur van het licht (bv bij kaarslicht).
DE ANDERE SCHUIFJES
- Bij de kleurtint verzet je het schuifje maar weinig om de eventuele groene of paarse zweem (nav de witbalans correctie) uit de foto te halen
- Helderheid is met opties voor belichting, contrast, hooglichten, schaduwen, witte tinten en zwarte tinten gericht om de juiste dynamiek in de belichting van de foto in te stellen
- Levendigheid is met opties voor helderheid, levendigheid en verzadiging bedoeld om een juiste dynamiek in de kleuren van de foto te krijgen
SCHERPTE
Mensen zijn de mening toegedaan dat een onscherpe foto een mislukte foto is. Het verbeteren van de scherpte achteraf heeft altijd een kwaliteitsverlies van de foto tot gevolg. Doe deze stap dan ook maar EEN keer en als je volledig tevreden bent over de eerdere instellingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten