Translate

vrijdag 26 april 2013

Iedere dag een plaatje - 44; Spot in vrijheid (Sony A57; 1/640sec, F/5.6, ISO200, 135mm, 0stap, no flash)

Alweer het laatste plaatje van deze week. Een dromerige foto van Spot. Scherptediepte vastgehouden op het gras ervoor en daarmee Spot een beetje uit-focus.


Geniet van het weekend!!!

donderdag 25 april 2013

Clear Image Zoom; cropping of meer?

CLEAR IMAGE ZOOM - INLEIDING

Goed laten we eens een precair onderwerp aansnijden: Clear Image Zoom. Deze optie komt als een exclusiviteit van Sony voor het eerst op de A57 in de SLT-lijn en is afkomstig van de 'By Pixel Super Resolution Technology'. Sony claimt dat met deze in-camera techniek de brandpuntsafstand van de lens met een factor 2 wordt verlengd met een nauwelijks meetbare/zichtbare degradatie (scherpte, ruis) van de kwaliteit van de foto ten opzichte van een analoge telezoom. Dus een lens met een brandpuntsafstand van 135mm zou perfecte plaatjes moeten kunnen schieten die vergelijkbaar zijn met een 270mm lens (zo die zou bestaan).

Op de website van sony: http://store.sony.com/p/Sony-Alpha-a57-Camera/en/p/SLTA57K
staat het volgende plaatje ter illustratie:

Dit klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn? Toch?

Ik zal in dit stukje eerst eens proberen wat achtergrond te achterhalen, om dan vervolgens mijn eigen bevindingen hierbij te delen.


CLEAR IMAGE ZOOM TECHNIEK

Op de Sony-site: http://www.sony-asia.com/microsite/assets/cyber-shot/2011h2/by-pixel-super-resolution-technology/ is het volgende illustratie van de techniek achter de Clear Image Zoom te zien:
'Advances in digital photography occur with increasing frequency and Sony continues to lead the industry with cutting-edge innovation. Now, our By Pixel Super Resolution technology adds new meaning to the word "quality", making possible rich, superbly detailed photos never before experienced in the digital camera market. By analyzing images pixel-by-pixel (and the correlation between adjacent pixels), patterns are categorised via a Sony-developed database, with image processing optimised accordingly. The results are nothing short of startling, with improved edge sharpness and outstanding reproduction of subtle textures and tones.'

Elementair in deze techniek is het gebruik van een 'By Super Resolution process' en een 'pattern matching database'. Heel plat gezegd wordt er door een (wiskundig) algoritme en aan de hand van een voorbeeldenbak tussen iedere pixel een nieuwe pixel uitgerekend, zodat het oorspronkelijke plaatje 2x2 maal wordt vergroot en scherp blijft zonder digitale artefacten.


SUPER RESOLUTION PROCES

Wie zich interesseert in de achterliggende theorie voor het Super Resolution proces, die verwijs ik graag door naar de volgende wetenschappelijke verhandeling: http://berc.yonsei.ac.kr/files/journal/S.%20Park%20et%20al.%20-%20Superresolution%20Image%20Reconstruction%20A%20Technical%20Overview.pdf
In dit stuk worden alle bestaande Super Resolution algoritmes bestudeerd met hun positieve punten en tekortkomingen. (status 2003)

Ook op wikipedia is er een overzicht van Super Resolution (SR): http://en.wikipedia.org/wiki/Superresolution interessant hier is de opmerking dat er single-frame en multiple-frame varianten zijn van de SR. Bij multiple-frame worden meerdere low-resolution plaatjes overelkaar gelegd en op basis van sub-pixel shifts wordt een scherp plaatje van een hogere resolutie opgebouwd. Bij single-frame wordt het plaatje vergroot (crop) en worden voorbeeldpatronen als patches geselecteerd en gebruikt, om de door de cropping veroorzaakte blur-effecten weg te nemen. Van origine werkte dit alleen goed op zwart/wit plaatjes, maar is men vanaf 2004 ook in staat om dit op kleurenbeelden toe te passen. Recent lukt het ook om dit voor 3D-beelden te gebruiken.

Sony heeft een patent op de technologie:
LENS AND COLOUR FILTER ARRANGEMENT, SUPER-RESOLUTION CAMERA SYSTEM AND METHOD (ind Code: A1)
Abstract: A lens and colour filter assembly (100) contains lens units (110), wherein each lens unit (110) is assigned to a single-colour colour filter unit (120). The lens and colour filter assembly (100) may be combined with pixel units (230) such that a plurality of monochromatic, low-resolution images can be obtained, wherein the monochromatic images refer to shifted versions of the same image object. By a super-resolution technique comprising shift-compensation a mosaicked image is obtained which is then demosaiced. In the resultant image only few artefacts appear. Simple colour filter arrays allow a simplified fabrication process and provide less chromatic aberrations at less computational effort.

De vraag is natuurlijk hoe heeft Sony deze algoritmiek ook in-camera heeft weten te realiseren en zijn de resultaten goed?


SONY'S TOEPASSING VAN SUPER RESOLUTION

Sony heeft de technologie inmiddels in vele van zijn apparaten toegepast. Denk daarbij aan de Cyber-shot camera's maar ook aan Blu-ray-spelers. In de laatste wordt dit gebruikt om DVD-beelden op te krikken ('sharpen delineation' zonder 'edge enhancement'-effecten) naar een Blu-ray plaatje. Ook in Sony Bravia televisies (introductie in 2012 en de 4K versies) komt onder de aanduiding "X-Reality PRO" de toepassing van de Super Resolution terug. Hiermee wordt zogenaamde 'low-grade' content geupscaled naar een High-definition beeld. Lees hier meer over deze techniek: http://www.sony-asia.com/microsite/bravia/assets/X-Reality_Pro/


'IS IT ANY GOOD' OP DE A57?

Het kost nogal wat moeite om een test te vinden op het internet waarin de techniek van super-resolution op de A57 wordt vergeleken met een optische telezoom-vergroting en een upscaling  (bv Bicubic) met Photoshop. De reviewer van DPREVIEW heeft een niet zo'n positieve bevinding, alhoewel hij het resultaat beter vindt dan met Photoshop is te realiseren. Lees zijn bevindingen op de pagina: http://www.dpreview.com/reviews/sony-alpha-slt-a57/9. Een test met de A99 en de clear image zoom laat evenmin een positieve indruk achter: http://www.dpreview.com/reviews/sony-alpha-slt-a99/12. Natuurlijk is er een uitgebreide evaluatie, onder verschillende omstandigheden nodig om een goed oordeel over deze feature te vellen. Op basis van de genoemde reviews is de eerste indruk een tempering van het enthousiasme. Hoewel ik zelf geen testlab heb om dit soort dingen te doen, ga ik als vervolg op dit artikel eens wat testplaatjes schieten en naast elkaar zetten. De lezer kan dan zelf zijn oordeel bepalen.

135mm

60mm + Clear Image Zoom (max 2x)

135mm

60mm + Clear Image Zoom (max 2x)


Wie het verschil ziet mag het zeggen ....?












Sony A57 - Algemeen; Draadloze afstandsbediening gebruiken

Waarom een afstandsbediening?

Het gebruik van een afstandsbediening kan om een aantal redenen nodig zijn. De eerste reden is dat de camera bij lange tot extreem lange sluitertijden, niet mag bewegen dus ook niet door het indrukken en loslaten van de ontspanknop. De tweede reden is, dat je bij het fotograferen van bepaalde onderwerpen de aandacht bij de camera weg wil hebben of bij groepsportretten er juist op wil richten. Als je de camera hebt ingesteld kan je dan alle aandacht op de groep richten en alle neuzen en glimlachen op het juiste moment vastleggen.


Activeren van de afstandsbediening

De A57 heeft een ingebouwde infrarood sensor in de grip aan de linkervoorzijde (rood blokje). De infrarood ontvanger staat standaard op UIT en moet worden geactivieerd via het Transportfunctie-menu en daar de onderste keuze: Afstandsbed. (Deze instelling kan ofwel via het Fn-menu of door de linkerkeuze op de vierpuntsschakelaar, bereikt worden). Let wel dat als dit op AAN wordt gezet, dan komt de camera NIET in de slaap-modus en is het batterij-verbruik hoger!


Keuze voor een afstandsbediening

RMT-DSLR1 (mogelijk niet meer verkrijgbaar)

Op deze afstandsbediening zijn slechts 2 knoppen van belang: Shutter en 2 Sec (links bovenaan). Met Shutter wordt op afstand de ontspanknop ingedrukt en 2 Sec doet hetzelfde maar dan met een vertraging van 2 Sec, voor als je zelf ook op de foto wil staan zonder een afstandsbediening in je hand. Het bereik van de afstandsbediening is 5-6 meter en buiten 1-1.5 meter.
 
iChoose - Wireless IR
Is een zeer voordelige optie en bv te koop via amazon.co.uk voor nog geen 3 pond. Ook deze heeft een standaard 2 sec vertraging.
 
 
Gebruik bij lange tijdsopnamen
 
Als de camera langere sluitertijd dan de standaard instellingen nodig heeft, dan is daar de BULB stand. Denk bijvoorbeeld aan een minutenlange belichting in nachtelijke omstandigheden. In de BULB stand (bereikbaar via de M-modus) moet je zolang als je dat wenst de ontspanknop ingedrukt houden en dan vervolgens weer loslaten. Het indrukken en loslaten veroorzaakt een ongewenste beweging van de camera, ondanks dat deze op een statief staat. Deze beweging veroorzaakt bewegingsonscherpte van de foto. Met de afstandsbediening wordt dat een stuk gemakkelijker, je hoeft namelijk alleen maar het knopje van de afstandsbediening ingedrukt te houden en dan weer los te laten.
 

Sony A57 - Algemeen; Geheugenkaartjes


Vier verschillende typen geheugenkaartjes

Dit artikel gaat over de Sony camera en het gebruik van geheugenkaartjes. Wat in het (recente) verleden nog wel eens een probleem was, is met de A57 volledig opgelost. De camera's (en camcorders) van Sony waren altijd beperkt tot het Memory Stick format van Sony zelf. De A57 kent niet meer een dergelijke kieskeurigheid en kan een brede variatie aan geheugenkaartjes aan. Met name zijn dit:
- SD - kaartjes; (Secure Digital)
- XC - kaartjes; (Xtended Capacity)
- SDHC - kaartjes; (Secure Digital High Capacity)
- Memory Stick Pro Duo - kaartjes van Sony zelf.
En wat helemaal mooi is dat de camera slechts 1 slot nodig heeft dat past voor ieder van de vier soorten.


Snelheid en Capaciteit

Naast de keuze voor een type geheugenkaart komt de vraag voor snelheid (Class) en capaciteit (Gb).

Eerst de snelheid. Maak je geen gebruik van de 10/12 fps of schiet je geen HD-video met de camera dan zijn de meeste SD - kaartjes van Class 10 voldoende om goed mee uit de voeten te kunnen.
Gebruik je daarentegen de camera wel voor voor de hoogst foto-snelheid of HD-video dan kom je in de SDHC - of Memory Stick Pro Duo - kaartjes met een schrijfsnelheid van 30 - 45 MB/s of hoger. Deze kaartjes zijn wel een stuk duurder maar kunnen met een grote bedrijfszekerheid tot deze hoger prestaties komen. Ik gebruik al jaren voor mijn HD-camcorder en nu voor de Sony camera de geheugenkaartjes van Sandisk. Let wel dat hoe groter de capaciteit van het geheugenkaartje, des te langer het duurt voor de camera om op te starten.


Keuzemogelijkheid

SD - kaartjes; zijn beschikbaar in capaciteit tot 2Gb.
SDHC - kaartjes; zijn beschikbaar tot een capaciteit van 32Gb. De schrijfsnelheid varieert tussen Class2 tot en met Class10 (de snelste). Class10 schrijft 10Mb/sec (Sandisk Extreme claimt een snelheid van 30Mb/sec).
SDXC - kaartjes; zijn nu de nieuwe standaard aan het worden. De capaciteit kan oplopen tot 2Tb, en gebruikt het ex-FAT filesysteem dat niet uitwisselbaar is met iedere computer. Check dit eerst voordat je je geld in dit soort kaartjes gaat steken.


Verzorging en gebruik

Met hoge snelheden en grotere capaciteit worden de geheugenkaartjes wel gevoeliger in het gebruik. Er kunnen zich opslagfouten voordoen, waardoor een foto, of filmfragment niet meer leesbaar is. Dus zorg goed voor de geheugenkaart, stoot 'm niet, buig de kaart niet, laat hem niet in een auto achter in de zon, zorg voor een droge plek voor de opslag en houd de kaart weg van magnetische bronnen.


Formatteren van de geheugenkaart

Het is ten zeerste aan te bevelen om een geheugenkaartje alleen in de camera te formatteren en NIET via een kaartlezer op de computer. Sony garandeert dan de werking niet.


Beschikbare Capaciteit

Ik gebruik een 16Gb SDHC (Extreme) kaart van Sandisk met een snelheid tot 30Mb/sec. Via het menu en op de display wordt de resterend aantal foto's of minuten video getoond. Als de kaart leeg is en gekozen is voor kwaliteit 'fine (16M)' en JPG dan heeft deze geheugenkaart een capaciteit van 2475 foto's of 78 minuten AVCHD video.



Flitsers & Flitsen - tip4; Het richtgetal

Richtgetal

Het richtgetal van een flitser is een maat voor de lichtopbrengst en is gelijk aan het product van de afstand (flitser tot object) en de benodigde diafragmawaarde. Hoe hoger het richtgetal, des te krachtiger is de flitser. Een flitser met een richtgetal dat twee keer zo groot is als een andere flitser, kan een bepaald object belichten op een twee keer zo grote afstand als die andere flitser, bij dezelfde diafragmawaarde.

Het richtgetal is altijd gedefinieerd bij een bepaalde filmgevoeligheid, waarbij 100 ISO/ASA de standaard is. Een fabrikant kan het richtgetal ook bij 200 ISO opgeven en dan wordt het richtgetal 1,4 maal (√2) zo groot.

Voor flitsers die niet op de camera zelf of in combinaties gebruikt worden, zoals studioflitsers, heeft het weinig zin een richtgetal op te geven. In plaats daarvan wordt voor dergelijke flitsers de lichtenergie in wattseconde (Ws) opgegeven.

Bij flitsers waarbij automatische belichting mogelijk is ("computerflitser" of "dedicated" flitser) is het richtgetal alleen nog van belang voor de maximale afstand waarop met een bepaald diafragma nog gefotografeerd kan worden. De flitser zal zelf de hoeveelheid licht beperken zodra er voldoende belicht is.


Formule

Wanneer het richtgetal is omgerekend naar de gewenste filmgevoeligheid, geldt voor de maximale afstand waarop men een onderwerp met de flitser kan belichten met een objectief met een zekere minimale diafragmawaarde, de volgende formule:


Afstand_\mathrm{max} = \frac {Richtgetal}{Diafragma_\mathrm{min}}
  • Een flitser met een richtgetal van 28 wordt gebruikt om een onderwerp op 5 meter afstand van de flitser te fotograferen. Het te gebruiken diafragma is f/5,6 want 28 / 5 (richtgetal/afstand) = 5,6.
  • Met diezelfde flitser en een lichtsterke lens met maximale opening f/1,4 kan tot een afstand van 20 meter (28 / 1,4) gefotografeerd worden.
Op veel flitsers is een tabelletje of rekenschuif aangebracht waarmee eenvoudig het bij de afstand behorende diafragma afgelezen kan worden. Op moderne automatische flitsers is vaak een lcd aangebracht waarop het effectieve flitsbereik wordt aangegeven.

Iedere dag een plaatje - 43; Volle maan (Sony A57; 1/6sec, F/5.6, ISO1600, 90mm, 0stap, no flash)

Wat doet fotografie nu met je? Je laat 's avonds om half twaalf de hond uit en je ziet een machtige volle maan die de omringende wolken verlicht in allerlei kleuren. Dan ben je gekgenoeg om even terug te lopen naar huis om de camera te pakken. Vond ik wel even de moeite waard!


Ondanks de lange sluitertijd levert dit met behulp van de steady-shot toch nog een behoorlijk scherp plaatje op. Om de kleuren goed te 'pakken' moest de ISO wel naar 1600 alhoewel de hoeveelheid daarbij geproduceerde ruis mij meevalt.

woensdag 24 april 2013

Sony A57 - Algemeen; Batterij gebruik



2 Batterijen voor de Sony A57:
De Sony A57 camera heeft twee batterijen aan boord om zijn werk te kunnen doen.
De eerste is zichtbaar voor de gebruiker en is de NP-FM500H batterij. De tweede is voor Sony vastgezet in de camera zelf, en is nodig voor de datum en tijd van de camera. Dit is een oplaadbaar batterijtje dat zichzelf oplaad vanuit de NP-FM500H batterij. In theorie heeft zo'n batterijtje een oneindig leven, maar let erop dat als je de camera voor ca. een jaar ongebruikt in de kast laat staan, dat je dan weer opnieuw de datum/tijd moet instellen. Houd er verder rekening mee dat na 10 jaar intensief gebruik het nodig zal zijn om door Sony een nieuw batterijtje te laten plaatsen.
En dan de NP-FM500H batterij. Deze camera dwingt je om specifiek deze batterij te gebruiken, oudere Sony batterijtypes zijn onbruikbaar. De batterij is een InfoLithium batterij die een hoge capaciteit heeft van 1650mAh (7,2V, 11,8Wh).

Opladen:
het opladen gebeurt met de bij de camera meegeleverde batterij-adapter. De batterij dient uit de camera te worden gehaald en in de adapter geclickt. Normaliter kost het ongeveer 3 uur om een lege batterij volledig op te laden. (onder condities lager dan 25 graden Celcius kan het opladen behoorlijk langer duren) Let wel: het is noodzakelijk om een opgeladen batterij te verwijderen van de oplader. De oplader stopt niet met het laden als de batterij vol is, dit zogenaamd 'doorladen' kan de levensduur van de batterij aanzienlijk verkorten. Het is wel mogelijk om zonder bijkomende problemen een niet volledig lege batterij bij te laden (dit soort batterijen heeft geen last van een 'geheugeneffect').

Beschikbare batterijlading:
op de LCD en in de zoeker wordt rechtsbovenin de nog beschikbare batterijlading in een percentage weergegeven. De Sony NP-FM500H batterij heeft hiervoor een chip aan boord die continu over de batterijcapaciteit communiceert met de camera. De ervaring leert dat de gemaakte inschatting behoorlijk accuraat is.

Alternatieve batterij - merken:
natuurlijk wil Sony graag dat je hun batterijen koopt en niet die van andere merken. Het is voor de gebruiker verleidelijk om voor een vaak aanzienlijk goedkopere variant te kiezen. Let wel dat de varianten vaak de chip missen zodat je niet de beschikbare batterijlading in het scherm ziet. Een Sony batterij vindt je op het internet met prijzen van 50 tot 60 euro. Alternatief merk is Jupio, maar kost ook ca 40-50 euro.

Reserve batterij:
hoewel de batterij voldoende capaciteit heeft om de geheugenkaart vol te schieten, is het aan te raden om altijd een opgeladen reserve batterij bij de hand te hebben. Je weet maar nooit!

Capaciteit en de voordelen van InfoLithium:
ik lees gebruikservaringen van het schieten van 700 RAW foto's op een batterijlading. Hier komt ook het grote voordeel van een bijna constante spanninglevering (Voltage) van de InfoLithium batterij. Als je het grafiekje beschouwt dan zie je maar een heel beperkte afloop van de geleverde spanning van de batterij tot ongeveer de laatste 8% van de nog beschikbare capaciteit, dan pas loopt de spanning stijl naar beneden naar het nulpunt, dus verwacht in de laatste 8% geen wonderen meer. Bij andere camera's dan de A57 (inclusief camcorders) zie je vaak dat de batterij volblijft en opeens een waarschuwing geven als je nog maar 3 minuten kan filmen. Dit is inherent aan het maar beperkte spanningsverloop en de abrupte drop als de batterij bijna leeg is. Sony heeft dit opgelost door de batterij te voorzien van een geheugenchip  waarin wordt vastgelegd wanneer de batterij volledig is opgeladen, tijdens het gebruik van de camera wordt de energieconsumptie van de camera continu geregistreerd en vastgelegd in de geheugenchip, hiermee is vrij accuraat het percentage voor de nog beschikbare capaciteit vast te stellen. Dit mechnisme is zo slim dat er ook rekening wordt gehouden met door veroudering verminderde capaciteit van de batterij.

Omgevingstemperatuur en de batterij:
Sony adviseert de batterij te laden in een omgeving met temperatuur tussen 10 en 30 graden. Voor het gebruik onder koude omstandigheden is het raadzaam de batterij in zakken van je kleding of met warme handen op te warmen, daar de prestaties door koude zeer nadelig beinvloed kunnen worden.

Flitsen en de batterijcapaciteit:
de flitser heeft geen eigen batterij en ook sommige externe flitsers van Sony putten hun kracht uit de capaciteit van de batterij in de camera. Regelmatig flitsen zal de batterij sneller uitputten!

Ontladen:
houdt er rekening mee dat ook als je de camera niet gebruikt de capaciteit van de batterij langzaam terugloopt, dus altijd even controleren!

Bewaren van de batterij:
als de camera langdurig niet gebruikt wordt is het aan te raden de batterij zeker eenmaal per jaar volledig op te laden en dan met de camera weer volledig te ontladen. De batterij kan buiten de camera op een droge, koele plaats worden opgeborgen.

Sony A57 - Algemeen; Accessoires voor de Sony A57

Ter afweging zijn er de volgende accessoires beschikbaar voor de A57:

(bron: http://www.sony.nl/hub/spiegelreflexcamera-slt/accessoires) Status 24-4-2013

Batterijen en opladers

NP-FM500H; batterij - adviesprijs € 54,99 Incl. BTW

BC-VW1;   batterijlader - adviesprijs € 65,00 Incl. BTW

AC-PW10AM; netadapter - adviesprijs ?


Flitsers en lampen

HVL-F60M; flitser (foto en film) - adviesprijs 649  Incl. BTW



HVL-F43AM; flitser (foto en film) - adviesprijs  349  Incl. BTW


HVL-F20S; flitser (foto) - adviesprijs 80  Incl. BTW


HVL-F20M; flitser (foto) - adviesprijs nnb  Incl. BTW (mei 2013)


HVL-RL1; ringflitser (foto) - adviesprijs 349  Incl. BTW

Zoekers

FDA-A1AM; hoekzoeker - adviesprijs 189  Incl. BTW


Lenzen

Zoomlenzen:
SAL-1118 - Supergroothoekzoomlens - 11-18mm F4.5/5.6; prijs nnb
SAL-16105 - Groothoekstandaardzoomlens - 16-105mm F3.5/5.6; prijs 659
SAL-1635Z - Carl Zeiss Vario-SonnarT zoomlens - 16-35mm F2.8; prijs 2089
SAL-1650 - Heldere Telelens - 16-50mm F2.8 (SSM); prijs 699
SAL-1680Z - Carl Zeiss Vario-Sonnar T zoomlens - 16-80mm F3.5/4.5; prijs 792
SAL-18200 - Groothoek Telelens - 18-200mm F3.5/6.3; prijs nnb
SAL-18250 - Groothoek Telelens - 18-250mm F3.5/6.3; prijs 659
SAL-1855 - Standaard Zoomlens (kit) - 18-55mm F3.5/5.6 (SAM); prijs nnb
SAL-1855-2 - Standaard Zoomlens (kit) - 18-55mm F3.5/5.6 (SAM II); mei 2013
SAL-2470Z - Carl Zeiss Vario-Sonnar T-lens 24-70mm F2.8; prijs 2089
SAL-2875 - Heldere Standaard Groothoekzoomlens 28-75mm F2.8 (SAM); prijs 799
SAL-55200-2 - Telezoomlens 55-200mm F4/5.6 (SAM); prijs 275
SAL-70200G - Heldere Hoogwaardige Telezoomlens 70-200mm F2.8; prijs nnb
SAL-70300G - Telezoomlens 70-300mm F4.5/5.6 (SSM); prijs 999
SAL-70400G - Telezoomlens 70-400mm F4/5.6 (SSM); prijs nnb
SAL-70400G2 - Telezoomlens 70-400mm F4/5.6 (SSM II); prijs 2200
SAL-75300 - Telezoomlens 75-300mm F4.5/5.6; prijs nnb

Lenzen met vaste brandpuntsafstand:
SAL-135F18Z - Carl Zeiss, zeer helder 135mm F1.8; prijs nnb
SAL-135F28 - Telefotolens 135mm F2.8; prijs 1319
SAL-16F28 - Fisheye lens 16mm F2.8; prijs nnb
SAL-20F28 - Supergroothoeklens 20mm F2.8; prijs 659
SAL-28F28 - Groothoeklens 28mm F2.8; prijs nnb
SAL-300F28G - Heldere telefotolens 300mm F2.8; prijs nnb
SAL-35F14G - Zeer heldere groothoeklens 35mm F1.4; prijs 1595
SAL-500F80 - Reflexlens 500mm F8; prijs nnb
SAL-50F14 - Zeer heldere lens met breed diafragma 50mm F1.4; prijs 396
SAL-50F14Z - Carl Zeiss 50mm F1.4; juni 2013
SAL-50F18 - Zeer heldere Portretlens 50mm F1.8 (SAM);  prijs 165
SAL-85F14Z - Carl Zeiss 85mm F1.4; prijs 1485

Telelenzen:
SAL-300F28G - Heldere telefotolens 300mm F2.8; prijs nnb
SAL-500F40G - Ultratelelens 500mm F4.0; prijs 12999
SAL-500F80 - Reflextelelens 500mm F8; prijs nnb

Macrolenzen:
SAL-100M28 - Macro-objectief 100mm F2.8; prijs 880
SAL- 30m28 - Macro-objectief 30mm F2.8; prijs 219
SAL-50M28 - Macro-objectief 50mm F2.8; prijs 528

Overige accessoires

Microfoon - XRL-KRM - prijs 799, ECM-SST1(video) - prijs €119
Draadloze bediening - RMT-DSLR2 - prijs 30




Iedere dag een plaatje - 42; Creatieve Filters (Sony A57; 1/200sec, F/9, ISO200, 135mm, 0stap, no flash)

De Sony camera is uitgerust met een behoorlijk aantal creatieve filters. Een ervan is dat alleen 1 kleur wordt weergeven en de overige kleuren in zwart/wit/grijstinten. Dat kan een leuk effect opleveren, zoals op deze foto van de dag.



(BTW de foto van gisteren was de Geertekerk aan het Catharijnesingel)

dinsdag 23 april 2013

Jeugdzonden - Star Wars (strip)

Tsja, einde jaren zeventig was iedereen ineens into Star Wars. De film een paar keer toen in de bios gezien. Vervolgens uit het hoofd en een paar foto's uit een tijdschrift als documentatie geprobeerd daar een strip van te maken. Ik ben niet verder gekomen dan tot pagina 12 en ongetwijfeld afgeleid om weer andere dingen te gaan doen/tekenen. Achteraf gezien is het toch wel een leuk resultaat en nogmaals zonder veel documentatie want van Internet had nog niemand gehoord in 1980. Enjoy!












Iedere dag een plaatje - 41; Waar in Utrecht is deze foto genomen? - 2 (Pentax K100D; 1/500sec, F/8, ISO200, 50mm, 0stap, no flash)

Nog maar eens proberen en misschien iets moeilijker om te raden. Welke Utrechtse kerk is dit?

Sony A57 - Algemeen; Verzamelde internet reviews




Er zijn vele reviews op het internet te vinden. Hieronder een selectie van degenen die ik heb bekeken:

http://www.dpreview.com/reviews/sony-alpha-slt-a57

http://www.kieskeurig.nl/document/C0C3570437434267AB89591BA8AAE5F7

http://www.photographyblog.com/reviews/sony_a57_review/

http://www.youtube.com/watch?v=7JiIQ94AjZM een fieldtest op video.

http://www.stevehuffphoto.com/2012/07/18/the-sony-a57-digital-camera-quick-review-super-bang-for-the-buck/

http://www.testfreaks.nl/digitale-camera/sony-alpha-slt-a57/

http://www.techradar.com/reviews/cameras-and-camcorders/cameras/digital-slrs-hybrids/sony-alpha-a57-1074171/review

http://reviews.cnet.co.uk/digital-slrs/sony-alpha-slt-a57-review-50007946/

http://www.letsgodigital.org/nl/32241/sony-a57/

http://www.dpreview.com/reviews/sony-alpha-slt-a57

http://photographic-central.blogspot.nl/2012/08/sony-a57-review-and-thoughts.html

http://www.cnet.com.au/sony-alpha-slt-a57-339333714.htm een video review

http://www.ephotozine.com/article/sony-alpha-a57-slt-digital-slr-review-18841 zie de vele testfoto's om een indruk van de fotokwaliteit te krijgen.

Sony A57 - Algemeen; Belangrijkste minpunten van de Sony A57 camera



Als je de verschillende reviews van de camera leest op het internet, dan valt op dat de reviewers het erg eens zijn met elkaar over de prestaties en mogelijkheden van de A57. De meesten trekken de conclusie van veel waar voor zijn geld en een waardige opvolger van de A55. Natuurlijk blijven er altijd zaken te wensen, dat hoort er nou eenmaal bij.

Als je kijkt naar minpunten voor de camera dan kom ik tot het volgende beperkte overzicht:

GPS; in tegenstelling tot de A65 én zijn grotere broer de A77, heeft de A57 geen GPS aan boord. Dat betekent dat tagging van de GPS informatie in de EXIF, niet beschikbaar is. Ik mis dit niet.

Grootte van de camera; Sony heeft de body van de camera vergroot ten opzichte van de A37 (kleinere broertje) en de A55 zijn voorganger. Voor mij is dit perfect en levert een goede grip op. Voor mensen met wat kleinere handen kan dit wat minder handig zijn.

Imago; er zijn hier twee aspecten die een bredere acceptatie van de camera kunnen belemmeren. De eerste is de SLT-technologie waarmee Sony baanbrekend bezig is, maar breekt met de opklapbare spiegelreflex waar de rest van de wereld mee werkt. Kwaliteit, prestaties en nieuwe opties met de SLT zijn dusdanig, dat je zou verwachten dat dit het imago alleen maar zou kunnen versterken. Maar iedereen weet dat er de nodige argwaan bestaat bij vernieuwing/verandering van een technologie die al circa 50 jaar zijn sporen heeft verdiend.
Het tweede aspect is het duale karakter van de camera waarbij hij nogal makkelijk in de categorie van de beginnende fotograaf kan worden geschoven. Veel opties zijn erop gericht dat de camera als point&click kan worden gebruikt, met creatieve filters en scene-voorkeuze die een nabewerking in Photoshop overbodig maakt. Deze opties overschaduwen het werkelijke karakter en de mogelijkheden van de camera voor de ervaren consument (de prosumer). Mijn advies, laat de AUTO(+) knop, de SCN-modi, de creatieve filters buiten gebruik. Focus op de PASM-modi van de camera en leer daarmee de werkelijke capaciteiten van dit instrument kennen.

maandag 22 april 2013

Sony A57 - Algemeen; Belangrijkste pluspunten van de Sony A57 camera




Natuurlijk verschilt de smaak van mensen, net zo goed als de ruimte in de beurs. Het blijft uiteindelijk een hobby waaraan (financiele) grenzen zijn gesteld. De keuze van mij voor de Sony A57 viel na het lezen van vele reviews op het internet, demo's in de winkel Ã©n de waarde-voor-het-geld.

Het belangrijkste van een camera is natuurlijk de prestatie die hij levert op het gebied van beeldkwaliteit, snelheid, gebruiksgemak en ontwerp. Daarnaast is er een heel optiepakket waarvan je zoveel mogelijk terug wil zien in de camera.

De meeste reviews laten in tests zien dat de camera voor wat betreft beeldkwaliteit en snelheid tot de beste in de prosumerklasse gerekend kan worden. Het ontwerp van de camera is prima, met goedbereikbare knoppen en zeker goed geschikt voor mensen met wat grotere handen (zoals ik). Daarnaast is de prijs van de camera zeer interessant.

Voor wat betreft de opties biedt deze camera een imposante lijst van mogelijkheden aan boord:

Sensor; De camera heeft een Bionz 16.1MP APS-C CMOS beeldsensor aan boord. Er zijn mensen die graag nog meer pixels zien in hun camera, hiervoor kan dan het grotere broertje de A77 worden gekozen. Meer pixels komt vaak met een hogere prijs en mindere prestaties als het beeldruis betreft.

Translucent Spiegel (SLT); door de vaste en lichtdoorlatende(translucent) spiegel heeft Sony een sterk van de concurrenten afwijkende technologie in handen én waarmee zeer imposante prestaties wordt geleverd. Zo kan deze camera tot 12 foto's per seconden maken terwijl de Autofocus continu zijn werk doet. Uitgaande van deze technologie zijn andere imposante opties mogelijk, die ik hieronder voorbij laat komen.

Viewer/LCD; De LCD is 3" met 921.600 punten. Hoewel door zijn bevestiging aan de onderzijde misschien wat beperkter beweegbaar LCD scherm dan de concurrentie, heb ik daar tot op heden weinig tot geen hinder van ondervonden. Ook hier is gebruik van de SLT-technologie een belangrijke basis voor topweergave (TRU Finder) met de viewer, en laat daarmee de concurrentie ver achter zich. In de video-mode valt ook de grote snelheid van autofocus op. En in de foto-mode zie je hoe je foto eruit ziet vóórdat je de foto maakt (juiste belichting én witbalans), want je kijkt door de spiegel heen! Tot slot krijg je hulpmiddelen tot je beschikking van 'Focus Vergroting' en Reliefkleur/niveau voor scherpstellen, die andere camera's van zijn klasse niet kunnen bieden.

HD Video met Autofocus; er zijn vele spiegelreflexcamera's waarmee Video kan worden gemaakt. Het is een bekend euvel dat deze camera's problemen hebben met de Autofocus. Behoorlijk wat camera's kunnen zelfs de autofocus niet gebruiken in de video-mode, terwijl andere juist heel traag zijn (vanwege de contrast detectie autofocus).  Mede door de SLT-techniek wordt een snelle en continue autofocus in de video-mode voor de Sony camera geboden. Verder is het nieuwe AVCHD2.0 toegepast in de codering en compressie van het videobeeld. Daarnaast biedt Sony de gebruiker een volledige bediening op diafragma en sluitertijd en is een HD video op 50 of 60 frames per seconde mogelijk.

Autofocuspunten; de camera heeft 15 autofocuspunten met 3 cross-punten.

Meeste aantal foto's per seconde; De meeste fotografen kennen het probleem van snelbewegende onderwerpen als kinderen, dieren of sporters. De snelste spiegelreflex en daarmee een van duurste komt tot een prestatie van 8 foto's per seconde. De Sony camera haalt een gemiddelde snelheid van 12 foto's per seconde, zodat je nooit meer een moment hoeft te missen. Met het volgen van een onderwerp, gezichtsherkenning en continue autofocus (ook tussen de opnamen!!!) is de kans groot dat er een aantal goede foto's in de gemaakte serie zitten.
[Nb. voorwaarde bij de hoge snelheid is een geheugenkaart met de capaciteit en schrijfsnelheid, die de interactie met de camerabuffer kan bijbenen]

Helder beeld zoom (CQ) / Digitale Zoom (DQ); Sony kan het zoombereik van de lens, in twee stappen, digitaal verlengen. De eerste stap zelfs zonder enig kwaliteitsverlies in de foto. De tweede stap doet wel consessies en is daardoor minder toepasbaar en is daarom niet aan te bevelen. Sony noemt de techniek 'helder beeld zoom / clear image zoom' afkomstig uit de Cyber-shot lijn, en brengt deze voor het eerst naar de spiegelreflexlijn. De techniek wordt ondersteunt door een image-database in de camera waarmee hinderlijke effecten van de digitale zoom worden gecompenseerd. Zie de handleiding van de camera wat de prestaties zijn van de zoom. Ik licht er hier eentje uit: als beeldkwaliteit op L is ingesteld wordt met de helder beeld zoom (cQ) een verlenging van een factor 2 van de zoomschaal mogelijk.

Panorama in de camera; zeker met het fotograferen van een wijds landschap loop je ook met je ruime groothoeklens nog wel eens tegen de situatie dat je de wijdsheid niet op 1 foto kan krijgen. Truc is dan om met een statief meerdere foto's naast elkaar te nemen en die dan achter de computer met Photoshop aanelkaar te plakken. Dit kan een stuk makkelijker met de Sony camera, want in één slepende beweging met de ontspanner ingedrukt, wordt een reeks foto's gemaakt die de camera zelf aanelkaar plakt tot een panorama. Het vergt even wat oefening (niet te snel of te langzaam slepen) maar dan heb je een imposant resultaat zonder dat er een statief nodig is. Er is meer! In de Panorama 3D mode kan je, zonder speciale lenzen, een 3D foto maken die op iedere moderne 3D-tv te vertonen is.

ISO-bereik; het ISO bereik loopt van 100 tot 16000. Tests laten zien dat tot ISO 800 nagenoeg geen ruis aanwezig is, tot ISO400 is er geen impact op de beeldscherpte en tot ISO3200 de opnamen goed bruikbaar blijven. Met de SLT-technologie als ondersteuning komt de optie MultiFrame Ruis Reductie(MFRR) beschikbaar, waarmee de camera 6 foto's achtereen maakt en een ruisreductie van 3 stops realiseerbaar is. Een foto gemaakt met MFRR ISO800 is vergelijkbaar met een standaard foto op ISO100. Daarmee komt zelfs een ISO25600 beschikbaar!

Lens-correctie in de camera; iedereen kent de correctie in Photoshop om de afwijkingen van de gebruikte lens te corrigeren. Denk daarbij aan de 'chromatische afwijking', 'vervorming' en 'schaduw' die voor iedere lens weer anders is. Bij Sony hebben ze bedacht om die lens-specifieke afwijkingen in een bestandje in de firmware van de camera op te nemen. Zodra de lens wordt gewisseld, wordt automatisch de bij de lens behorende specificatie gelezen en in de camera gecorrigeerd voor de foto. Sony brengt telkens nieuwe firmware versies uit waarmee vooral het aanbod van lenzen wordt uitgebreid.

Schemeropname uit de hand en Multi-Frame Ruis Reductie(MFRR); we kennen allemaal het probleem, zonder statief op pad en dan treedt de avond in. Hoe maak je dan uit de hand nog een foto die niet is bewogen (vanwege de langere sluitertijd) of veel ruis heeft (vanwege de hogere ISO-waarde). Om hier een oplossing voor te bieden heeft Sony goedgekeken naar een truc die al jaren door professionele fotografen wordt toegepast. Zij maakten meerdere foto's op rij en legden deze in Photoshop overelkaar om daarmee de ruis weg te poetsen en de meest scherpe delen van de foto te behouden (het onderliggende principe hierbij is dat de ruis zich random manifesteert dus op iedere foto anders is). Sony maakt het tot een in-camera oplossing, waarbij de camera 6 foto's op rij maakt. De ruis wordt sterk gereduceerd en de scherpe onderdelen van het onderwerp worden behouden. Ook voor deze oplossing is de SLT-techniek onontbeerlijk.

De camera biedt 3 oplossingen voor opnamen bij weinig licht; Naast de twee uit de vorige alinea biedt de camera onder de SCN-mode ook een Nachtscene-keuze. De kwaliteit van het resultaat is verschillend. De 'schemeropname uit de hand' - keuze geeft het snelste en beste resultaat, zonder statief met een ruisreductie van rond 3 stops. De Nachtscene-keuze doet niets meer dan de AUTO-stand waarbij de flitser is uitgeschakeld. Het beste resultaat krijgje met de camera op statief, met MFRR en een zo laag als mogelijke ISO waarde.

Geen oververhitting bij langdurige video-opnamen; voorgangers van de A57 en ook de concurrende merken hadden het probleem dat bij langdurige video opnamen van oververhitting. Dit probleem komt bij de A57 niet meer voor, zodat opnamen tot 30 minuten mogelijk zijn.

DRO en HDR in-camera; het doordrukken en tegenhouden van hoog-/laaglichten is normaliter een standaard handeling in Photoshop om nog wat detail in de schaduwpartijen en de hoogbelichte partijen van de foto te krijgen. Dynamic Range Optimalisatie (DRO) is een bewerking op de schaduwpartijen die in de camera op de reeds gemaakte foto wordt uitgevoerd, met een vooraf instelbare intensiteit. Door de SLT-technologie en de daarvoor beschikbare preview-knop is het effect van DRO vooraf in de zoeker te bekijken. Realiseer je wel dat net als bij Photoshop de DRO bewerking ook de ruis in de schaduwpartijen kan versterken.
High Dynamic Range (HDR) kan in één foto de schaduwpartijen verlichten en de mogelijk overbelichte partijen tegenhouden. Hierdoor ontstaat een meer uitgebalanceerde foto. De Sony A57 doet dit door 3 foto's op rij te maken met een verschillende belichting en deze dan in-camera over elkaar te leggen. De verschillende belichting kan door de gebruiker worden ingesteld.

Reliefniveau - en kleur; het komt wel een voor, bijvoorbeeld in een situatie waarin je maar een beetje scherptediepte hebt, dat je niet meer kan vertrouwen op de autofocus en om moet schakelen naar handmatig scherpstellen. Mede door de SLT-technologie en ondersteund door een focus-vergroting (inzoomen op het onderwerp tbv het scherpstellen) is het handmatig scherpstellen makkelijker geworden. Als neusje van de zalm, heeft de camera reliefniveau- en kleur die de hoogconstast-delen van de foto laat zien en daarmee het handmatig scherpstellen tot een koud kunstje maakt.

Elektronische Eerste Sluiter; Sony heeft een techniek ontwikkeld voor de sensor waarmee een dubbele sluiting van de sluiter niet meer nodig is en daarmee een aanzienlijke tijdswinst in het maken van foto's gerealiseerd.

Doel volgen; de camera is in staat om een langzaam bewegend voorwerp te volgen en daarop scherpgesteld te blijven. Stel je de situatie voor van een voorbij fietsend kind, spelende kinderen aan tafel, of ieder willekeurige andere situatie met kinderen of huisdieren. Deze optie van de camera maakt het mogelijk om je volledig te concentreren op je onderwerp en de compositie, zonder je druk te hoeven maken over de scherpte van het plaatje. Bedenk even dat de camera hiervoor zeer geavanceerde en miljoenenkostende algoritmen gebruikt voor patroonherkenning en het real-time volgen daarvan.

Foto-effecten; nog een optie waarmee de techneuten van Sony je weg proberen te houden van je vertrouwde Photoshop. Een aantal foto-effecten worden in-camera toegepast. Mijn mening; Photoshop geeft je veel meer controle en je behoudt je oorspronkelijke foto.

Goede lenzen; bij andere merken dan Sony, wil de standaard lens bij de body nog wel eens tegenvallen in de kwaliteit van het glaswerk en de afwerking/behuizing van de lens. Sony houdt zijn naam hoog door het leveren van de goede kwaliteit lenzen, met een behoorlijke lichtopbrengst (f/3.5-5.6 op de standaard 18-135mm lens), lichtgewicht maar toch robuust. Sony maakt voor de camera onderscheid in SAM(Smooth Autofocus Motor)- en SSM(SuperSonic Motor)-type lenzen. De SSM-lenzen zijn uitgerust met Carl Zeiss glaswerk en zijn waterdicht. De lensvatting op de A57-body kan overweg met drie verschillende grote merken: - alle Minolta en Konica Minolta Autofocus lenzen, - alle Sony A-mount Autofocus lenzen, - alle Zeiss lenzen die zijn ontworpen voor de A-mount. Zie deze site: http://sonyalphalab.com/sony-alpha-and-nex-technology-camera-and-lens-tutorial-guides/tamron-a-mount-lens-guide-for-sony-alpha-cameras/ voor A-mount lenzen van Tamron.

In-camera handleiding; hoewel natuurlijk niet in het detail en de uitgebreidheid van de papieren handleiding, is dit wel weer een volgende stap naar de elektronische handleiding die je altijd bij je hebt.

Steady-shot; steady-shot maakt een tegenbeweging op de sensor die een trillende hand moet compenseren. Dit doet echter zo goed zijn werk dat zodra de camera op statief staat, de steady-shot uitgezet moet worden. Het mechanisme van steady-shot in de video-modus werkt anders dan in de foto-modus.

Gezichtsherkenning/-registratie; de camera kan gezichten herkennen die je vooraf in het geheugen van de camera hebt opgeslagen. Bij dit herkennen kan je ook nog een prioriteitsvolgorde aangeven. Zodra een gezicht is herkend, wordt er een rechthoekje vertoont en richt de autofocus van de camera zich op het scherpstellen op dit gezicht.

Lachsluiter; hoort naar mijn mening meer in de point&click hoek thuis en zal een meer ervaren fotograaf deze optie nooit gebruiken. De camera herkent dat het onderwerp lacht en maakt dan automatisch een foto. Echter is de camera niet heel accuraat in het herkennen van een lach.

SCN, Auto, Auto+; met deze modi biedt Sony ook voor de beginnende fotograaf opties om de camera snel te leren gebruiken en te ervaren.

Cropfactor; De cropfactor is de vermenigvuldigingsfactor om van de APS-C sensor grootte te komen tot de full-frame 35mm film weergave. Voor de Sony SLT ligt deze factor op 1.5.

Iedere dag een plaatje - 40; Waar in Utrecht is deze foto genomen? - 1 (Pentax K100D; 1/350sec, F/8, ISO200, 160mm, 0stap, no flash)

Quizvraag, waar is deze foto genomen in Utrecht? ... ok een kleine hint dit is een van de vier dames.


Foto is gemaakt met de telelens en brandpunt 160mm.

vrijdag 19 april 2013

A57 - Camera - Instellingen - Knoppenbediening - Sony Handleiding - tip6

De Sony Handleiding wordt gewoonlijk meegeleverd bij de camera.
Of kies voor de volgende link en download de versie van de Sony website.

http://www.sony.nl/support/nl/product/SLT-A57

A57 - Camera - Instellingen - Knoppenbediening - Bovenzijde - tip5


20 - Modusknop; zie de uitvoerige beschrijving bij de knoppenbediening Achterzijde.


21 - Flits - pop-up-knop; zie de beschrijving bij de knoppenbediening Voorzijde.


22 - Telering(brandpuntsafstand) / Manuele Focus ring; Met het draaien van de Telering wordt in- of uitgezoomd met de lens. De brandpuntsafstand is af te lezen bij het streepje. Let wel dat is de brandpuntsafstand voor de sensor van deze camera. Vermenigvuldig met de crop-factor van 1.5 om om te rekenen naar de 35mm equivalent.
De Manuele Focus ring wordt geactiveerd als de Auto Focus-motor van de lens wordt uitgeschakeld met het knopje aan de zijkant van de lens. Door de ring te draaien stel je met de hand scherp. Naar gelang de instelling in het MENU (Reliefkleur, reliefniveau) wordt je geholpen met het scherpstellen.


23 - Stereo - Microfoon; wordt geactiveerd in de Video-modus. (Uit te schakelen via het MENU).


24 - Flitsschoen; zie de beschrijving bij de knoppenbediening Voorzijde.


25 - Finder/Lcd; Schakelt de Lcd aan of uit.


26 - Aan-Uit-knop / Ontspanknop; Aan-Uit-knop zet camera aan of uit (as simple as that). De ontspanknop kan half of geheel worden ingedrukt. Bij half indrukken wordt scherpgesteld als AF aanstaat, bij geheel indrukken wordt de opname gemaakt.


27 - Instelring; wordt gebruikt in de ASM modi van de camera. Diafragma en/of sluitertijd wordt hiermee handmatig ingesteld. In de M modus is combinatie met AEL-knop nodig om diafragma met instelwiel in te stellen.


28 - Belichtingscorrectie-knop; in bepaalde omstandigheden zoals bijvoorbeeld fotograferen in de sneeuw kan het nodig zijn om de belichting een aantal stops te corrigeren. Na indrukken van dit knopje verschijnt een instelbar in het scherm waarop vervolgens door het instelwiel te draaien de gewenste belichtingscorrectie kan worden ingesteld. De camera blijft deze waarde gebruiken totdat je de correctie weer naar 0 hebt teruggezet.


29 - Iso- knop; doet exact hetzelfde als de Iso instelling met de Fn-knop.



Iedere dag een plaatje - 39; Een zonnig en fleurig weekend! (Sony A57; 1/320sec, F/5.6, ISO100, 135mm, 0stap, no flash)

Het weekend is weer in zicht. Onder het mooie weer van de afgelopen dagen laat de natuur zich weer van zijn mooiste kant zien. Een ordinaire paardenbloem wordt daarmee een prachtig juweeltje ... en staat gewoon in de tuin. Deze foto gemaakt met groot diafragma voor de korte scherptediepte en de telelens op een brandpuntsafstand van 135mm.

Veel plezier dit weekend!

donderdag 18 april 2013

A57 - Camera - Instellingen - Knoppenbediening - Voorzijde - tip4

13 - Instelwiel; met dit wiel kan in de A, S of M modus de waarde voor sluitertijd of diafragma worden gekozen. In de M-stand moet de AEL-knop worden ingedrukt om het diafragma aan te passen. In de weergave - stand wordt er gebladerd tussen de opgenomen beelden.


14 - Sensor afstandsbediening / Zelfontspannerlampje; met de optionele infrarood afstandsbediening wordt de camera bediend. Als de Zelfontspanner (2 of 10 seconden) is ingesteld via Fn en Transport, of de bedieningsknop, gaat na indrukken van de ontspanknop het lampje knipperen.


15 - Controleknop / knop scherpstelling vergroten; via MENU kan de werking van deze knop worden ingesteld.
 - Met de Controleknop wordt de scherptediepte gecontroleerd. Normaliter laat de zoeker/viewer het beeld zien met het grootste diafragma. Een beeld dat daarmee scherp lijkt kan bij de feitelijke diafragma waarde (door scherptediepte) onscherp zijn. Door deze knop in te drukken toont de camera het beeld zoals de uiteindelijke opname eruit gaat zien.
 - knop scherpstelling vergroten; telkens als er op deze knop wordt gedrukt wordt er met een factor 4.8 vergroot dus in stappen: 0 --> 4.8x --> 9.5x. Met de bedieningsknop (pijltjestoets) kan geschoven worden over het onderwerp. Zet de scherpstelling op Manuele Focus (MF) door het knop op de zijkant van de lens te verzetten. Stel met de scherpstelring scherp. Met de AF-knop wordt het beeld gecentreerd. Je kan een opname maken in de vergrootte toestand, het gehele beeld wordt gefotografeerd. Als ontspanknop geheel, of half wordt ingedrukt wordt de scherpstelling vergroting opgeheven.


16 - lens, lensvatting, lenscontactpunten, spiegel
Spreekt voor zich. De lens van Sony met AF-motor heeft aan de zijkant een knopje om tussen Auto en Manuele Focus te schakelen.

17 - Flits - pop-up - knop; Als via de Fn-knop de flitsfunctie is uitgezet, of de PASM keuze is gemaakt via de modusknop, dan komt de flitser niet automatisch omhoog en moet je dit knopje indrukken om de flitsfunctie te activeren.


18 - Ingebouwde flitser; doet wat je verwacht dat het doet ... flitsen. Denk hierbij om rode ogen-effect bij mensen.


19 - lensontgrendelingsknop; hiermee wordt de lens ontkoppeld van de camera en kan de lens met een draaibeweging van de body van de camera worden losgemaakt.


(N.b. er zit ook nog een Schakelaar scherpstellingsfunctie rechtsonder op de camera. Deze heeft alleen nut voor oudere lenzen die niet van een eigen AF-motor zijn voorzien)

A57 - Camera - Instellingen - Knoppenbediening - Achterzijde - tip3


1 - Modusknop;

Wat doet het: Maakt keuze uit 12 belichtingsmodi mogelijk, draai deze naar de gewenste bedieningsstand met de klok mee of tegen de klok in.

Waarden:

Slim automatisch (groene i met cameraatje); zet de camera snel in de fabrieksmode en is daarmee bij uitstek geschikt om de camera als point&click te gebruiken. Is handig als je een foto wil laten maken door een leek. De fabrieksmode instellingen zijn: Focus-mode=Breed, Enkele foto, Auto ISO, Multi-segment metering, Auto Witbalans, Auto DRO mode en AF-A. Geen van deze waarden is te wijzigen via Fn. (Nb draai je daarna de modusknop naar een PASM stand dan zijn je eerder ingestelde waarden gewoon weer beschikbaar.

Superieur Automatisch (zilveren i met cameraatje én +); gaat nog een stap verder dan de bovengenoemde fabrieksmode voor 'slim automatisch'. In deze stand kies de camera ook nog de 'SCENE' en de HDR-instelling. Nadenken hoeft dan niet meer. Verwacht daarbij wel dat de camera nog wel eens een andere beslissing zal nemen, dan dat je oog waarneemt waardoor het resultaat kan tegenvallen.

Geen flits; zet de camera in de 'slim automatisch' stand, én schakelt de automatische flits uit. Doet feitelijk hetzelfde als Fn->Flitsfunctie-->Flitser Uit

P - Automatisch programma; camera kiest zelf diafragma én sluitertijd. De fotograaf kan zich volledig concentreren op de compositie en de via ISO in te stellen belichting.

A - Diafragma voorkeuze; geeft de vrijheid om zelf het diafragma te kiezen met het instelwiel aan de voorzijde. De camera zoekt zelf een passende sluitertijd hierbij aan de hand van de ingestelde ISO-waarde én de beschikbare hoeveelheid licht. Deze voorkeuze is vooral te gebruiken bij het verkrijgen van scherptediepte in de foto.

S - Sluitertijd voorkeuze; geeft de vrijheid om zelf de sluitertijd te kiezen met het instelwiel aan de voorzijde. De camera zoekt zelf een passend diafragma hierbij aan de hand van de ingestelde ISO-waarde én de beschikbare hoeveelheid licht. Deze voorkeuze is vooral te gebruiken bij verstilling van snelbewegende onderwerpen.

M - Handmatige belichting; laat je zelf het diafragma en de sluitertijd kiezen met het instelwiel aan de voorzijde (onder de ontspanknop) en de AEL-knop op de achterzijde. Let op in deze stand kan voor de sluitertijd ook BULB worden geselecteerd om de lens zo lang open te laten bij een afdruk als je wilt.

Movie; In iedere andere stand van de Modusknop zal een druk op het rode videoknopje de camera in de automatische filmstand zetten. De camera kiest dan zelf de sluitertijd en het diafragma. Met de Modusknop in Movie komt een menu beschikbaar om zelf de instellingen voor het filmen te bepalen.

Panorama / 3D Panorama; In deze stand zal de camera een panorama foto maken met de instellingen uit het MENU. De camera geeft je instructies bij het op de juiste manier vastleggen van een panorama.

T12 (12 foto's per seconde); Geeft je 2 opties, de eerste is het maken van 12 foto's per seconde, de tweede voor 10 foto's per seconden.
 - T12 (tele-zoom continuvoork. AE); ZOOM is ingesteld op minimaal 1,4 en de beeldformaat is maximaal M (8.4MP). Als AF-C is ingesteld wordt voor iedere foto de scherpte en de belichting aangepast, ook is er een vrije keuze voor de ISO waarde. Gezichtsherkenning zal niet werken. RAW is niet mogelijk. Het werkelijk aantal foto's dat per seconde kan worden gemaakt is afhankelijk van het beeldformaat, ISO, ruisreductie bij hoge ISO en de instelling van de lenscompensatie. Gemeten waarden varieren tussen de 10 tot 15 foto's per seconde.
- T10 (continuvoork. AE); Camera neemt beelden op zonder onderbreking tot maximaal 10 beelden per seconde. Beeldformaat L is mogelijk. Erg wordt geen zoomschaal ingesteld. Andere hierboven genoemde beperkingen zijn van toepassing.

SCN (scene voorkeur); in deze stand geeft de camera de keuze uit 8 verschillende voorkeursinstellingen die zijn gebaseerd op de omstandigheid of het type foto dat je wil nemen. Beschouw ieder van deze 8 instellingen als point&click instellingen zonder dat er nog veel getweakt kan worden aan de instellingen. We lopen ze stuk voor stuk even langs:
 - Portret; legt het onderwerp vast tegen een onscherpe achtergrond, de huidtinten worden verzacht. Er wordt een zo groot mogelijk diafragma, een belichtingsinstelling alleen op het gezicht, en wat geel/oranje als kleurcorrectie gebruikt. Het is aan te bevelen om een brandpuntsafstand groter dan 80mm te kiezen, ter versterking van het scherptediepte effect.
 - Sportactie; legt snelbewegend onderwerp vast met een snelle sluitertijd, het onderwerp bevriest. Er worden meerder opnamen gemaakt zolang de ontspanknop wordt ingedrukt. De camera kies in deze modus voor: Auto ISO (max 1600), AF-gebied Breed, Continu opname-Hi, de snelst mogelijke sluitertijd.
 - Macro; maakt opnamen van dichtbij, zoals bv bloemen.Deze stand is bijna identiek aan de Portret mode.
 - Landschap; met een scherpe opname van het hele landschap, met levendige kleuren en een wat verhoogd contrast.
 - Zonsondergang; maakt een mooie opname van het rood van de zonsop- of ondergang. Een kleurcorrectie op geel en rood wordt toegepast.
 - Nachtscene; maakt opnames van nachtscenes op afstand met behoud van de donkere atmosfeer van de omgeving.
 - Schemeropn. uit de hand; maakt opnamen van nachtelijke scenes met minder ruis en onscherpte zonder dat er een statief wordt gebruikt. Er wordt een reeks van 6 opnamen gemaakt, die door de camera overelkaar worden gelegd voor verbetering van de scherpte en vermindering van de ruis. Is in werking vergelijkbaar met de MFRR of HDR opties van de camera.
 - nachtportret; maakt portretten in nachtelijke taferelen. Maakt een foto met flits, maar houdt de sluiter net wat langer open (enige seconden) om de lichtweerkaatsing op de achtergrond (van de flits) op te vangen. Nadeel is wel dat het onderwerp stil moet staan en een statief is onvermijdelijk.

Aanbevolen instelling: Een ervaren fotograaf zal direct M noemen en alles handmatig willen regelen. Maar gemak dient te mens, dus P is een goed alternatief om van daaruit naar de A stand (voor gecontroleerde scherptediepte) of de S stand (voor al dan niet bevriezen van de beweging) te schakelen. Overige standen gebruik ik gewoonlijk niet.


2 - MENU knop; met het indrukken van deze knop wordt het keuzemenu voor de camera zichtbaar op de zoeker/viewer. Met het kantelwiel (10) blader je door de verschillende opties en met de AF-knop maak je een keuze. Zie het artikel over instellingen wat de MENU keuzen zijn en welke aanbevolen instellingen zijn te maken.


3 - Viewer(LCD); dit is het LCD schermpje waarop via de Liveview-techniek het door de camera waargenomen beeld wordt weergegeven. Het schermpje is 180 graden kantelbaar en kan 270 graden worden gedraaid. Wanneer de camera niet wordt gebruikt is het aan te bevelen de schermzijde naar de camera te draaien en dicht te klappen. Naast het beeld worden ook alle ingebruikzijnde instellingen getoond. Zie de Sony manual voor de betekenis daarvan.


4 - Zoeker; dit is het equivalent van het LCD schermpje. Wanneer je hierin kijkt wordt de viewer uitgezet.


5 - Flitserschoen; hierop kunnen compatibele externe flitsers worden aangesloten.


6 - Filmopnameknop; druk deze in voor start van de video-opname. Druk nogmaals in om de opname te stoppen.


7 - AEL - knop; het indrukken heeft een verschillend effect.
 - Als Weergave (display) - knop eerst is ingedrukt; dan wordt met AEL-knop(Index), afhankelijk van de MENU-instelling, 4 of 9 foto's getoond.
 - Als Weergave (display) - knop eerst is ingedrukt en dan ZOOM -knop; dan wordt met AEL-knop (Uitzoom) uitgezoomd op de gemaakte foto.
 - In de opnamestand doet de AEL-knop de belichting vergrendelen (kan zo via het MENU worden geprogrammeerd dat de knop of ingedrukt moet blijven, of dat je door 1 keer indrukken de vergrendeling activeert en bij de tweede keer de vergrendeling beeindigd). Ook kan AEL worden geprogrammeerd als spot-belichtingsmeter.
 - In de M stand; door indrukken van AEL-knop kan met het instelwiel aan de voorzijde het diafragma worden gewijzigd.
 - via MENU kunnen ook andere functies van de camera voor het eigen gemak worden gekoppeld aan deze knop.


8 - ZOOM-knop; het indrukken heeft een verschillend effect.
 - Als Weergave (display) - knop eerst is ingedrukt; dan wordt met de ZOOM-knop het beeld vergroot. Als in deze stand aan het instelwiel wordt gedraaid kan tussen vorige en volgende opnamen worden gebladerd met dezelfde zoom-instelling. Met de AEL-knop wordt uitgezoomd. Door op de AF-knop wordt teruggekeerd naar de normale grootte. Door links, rechts, boven of onder op het bedieningsknopte drukken verschuift het vergrootglas over de foto. Met de ontspan-knop keer je terug naar de opname stand.


9 - Fn-knop; brengt de opnamefuncties in beeld. Zie het artikel over de instellingen wat de waarden en de voorkeursinstellingen zijn.


10 - Bedieningsknop; bestaat uit twee delen. De middelste AF-knop en de ring die naar vier richtingen kan worden ingedrukt.
 - AF - knop; dient als Enter om een keuze in een MENU/Fn te bevestigen. Daarnaast kan deze worden geprogrammeerd als AF (Center scherpstelling) - knop of als Knop om een Onderwerp te volgen. Het programmeren verloopt via het MENU.
- de buitenring; wordt gebruikt als pijltjes-knop in de Weergave-stand, op in de opname stand om de witbalans (rechts), het transport (links), of het beeldeffect (onder) te kiezen. De keuze boven is zowel in de opname als in de weergave stand te gebruiken en toggled langs de verschillende informatie-overlays voor de zoeker/viewer.


11 - Weergave-knop; toont de reeds opgenomen foto's of videobeelden.


12 - Gids In-de-Camera)-knop / Wis-knop; geeft een zeer verkorte handleiding van de camera. In de Weergave stand, doet deze knop beelden wissen.