Blog over fotograferen en video productie.
Translate
woensdag 24 april 2013
Sony A57 - Algemeen; Batterij gebruik
2 Batterijen voor de Sony A57:
De Sony A57 camera heeft twee batterijen aan boord om zijn werk te kunnen doen.
De eerste is zichtbaar voor de gebruiker en is de NP-FM500H batterij. De tweede is voor Sony vastgezet in de camera zelf, en is nodig voor de datum en tijd van de camera. Dit is een oplaadbaar batterijtje dat zichzelf oplaad vanuit de NP-FM500H batterij. In theorie heeft zo'n batterijtje een oneindig leven, maar let erop dat als je de camera voor ca. een jaar ongebruikt in de kast laat staan, dat je dan weer opnieuw de datum/tijd moet instellen. Houd er verder rekening mee dat na 10 jaar intensief gebruik het nodig zal zijn om door Sony een nieuw batterijtje te laten plaatsen.
En dan de NP-FM500H batterij. Deze camera dwingt je om specifiek deze batterij te gebruiken, oudere Sony batterijtypes zijn onbruikbaar. De batterij is een InfoLithium batterij die een hoge capaciteit heeft van 1650mAh (7,2V, 11,8Wh).
Opladen:
het opladen gebeurt met de bij de camera meegeleverde batterij-adapter. De batterij dient uit de camera te worden gehaald en in de adapter geclickt. Normaliter kost het ongeveer 3 uur om een lege batterij volledig op te laden. (onder condities lager dan 25 graden Celcius kan het opladen behoorlijk langer duren) Let wel: het is noodzakelijk om een opgeladen batterij te verwijderen van de oplader. De oplader stopt niet met het laden als de batterij vol is, dit zogenaamd 'doorladen' kan de levensduur van de batterij aanzienlijk verkorten. Het is wel mogelijk om zonder bijkomende problemen een niet volledig lege batterij bij te laden (dit soort batterijen heeft geen last van een 'geheugeneffect').
Beschikbare batterijlading:
op de LCD en in de zoeker wordt rechtsbovenin de nog beschikbare batterijlading in een percentage weergegeven. De Sony NP-FM500H batterij heeft hiervoor een chip aan boord die continu over de batterijcapaciteit communiceert met de camera. De ervaring leert dat de gemaakte inschatting behoorlijk accuraat is.
Alternatieve batterij - merken:
natuurlijk wil Sony graag dat je hun batterijen koopt en niet die van andere merken. Het is voor de gebruiker verleidelijk om voor een vaak aanzienlijk goedkopere variant te kiezen. Let wel dat de varianten vaak de chip missen zodat je niet de beschikbare batterijlading in het scherm ziet. Een Sony batterij vindt je op het internet met prijzen van 50 tot 60 euro. Alternatief merk is Jupio, maar kost ook ca 40-50 euro.
Reserve batterij:
hoewel de batterij voldoende capaciteit heeft om de geheugenkaart vol te schieten, is het aan te raden om altijd een opgeladen reserve batterij bij de hand te hebben. Je weet maar nooit!
Capaciteit en de voordelen van InfoLithium:
ik lees gebruikservaringen van het schieten van 700 RAW foto's op een batterijlading. Hier komt ook het grote voordeel van een bijna constante spanninglevering (Voltage) van de InfoLithium batterij. Als je het grafiekje beschouwt dan zie je maar een heel beperkte afloop van de geleverde spanning van de batterij tot ongeveer de laatste 8% van de nog beschikbare capaciteit, dan pas loopt de spanning stijl naar beneden naar het nulpunt, dus verwacht in de laatste 8% geen wonderen meer. Bij andere camera's dan de A57 (inclusief camcorders) zie je vaak dat de batterij volblijft en opeens een waarschuwing geven als je nog maar 3 minuten kan filmen. Dit is inherent aan het maar beperkte spanningsverloop en de abrupte drop als de batterij bijna leeg is. Sony heeft dit opgelost door de batterij te voorzien van een geheugenchip waarin wordt vastgelegd wanneer de batterij volledig is opgeladen, tijdens het gebruik van de camera wordt de energieconsumptie van de camera continu geregistreerd en vastgelegd in de geheugenchip, hiermee is vrij accuraat het percentage voor de nog beschikbare capaciteit vast te stellen. Dit mechnisme is zo slim dat er ook rekening wordt gehouden met door veroudering verminderde capaciteit van de batterij.
Omgevingstemperatuur en de batterij:
Sony adviseert de batterij te laden in een omgeving met temperatuur tussen 10 en 30 graden. Voor het gebruik onder koude omstandigheden is het raadzaam de batterij in zakken van je kleding of met warme handen op te warmen, daar de prestaties door koude zeer nadelig beinvloed kunnen worden.
Flitsen en de batterijcapaciteit:
de flitser heeft geen eigen batterij en ook sommige externe flitsers van Sony putten hun kracht uit de capaciteit van de batterij in de camera. Regelmatig flitsen zal de batterij sneller uitputten!
Ontladen:
houdt er rekening mee dat ook als je de camera niet gebruikt de capaciteit van de batterij langzaam terugloopt, dus altijd even controleren!
Bewaren van de batterij:
als de camera langdurig niet gebruikt wordt is het aan te raden de batterij zeker eenmaal per jaar volledig op te laden en dan met de camera weer volledig te ontladen. De batterij kan buiten de camera op een droge, koele plaats worden opgeborgen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten