Fotografie kan je vanuit twee invalshoeken benaderen; de techische en de creatieve. Bij de technische kant gaat het erom, je camera te beheersen in de verschillende omstandigheden zoals weinig of veel licht, het maken van een portret of het fotograferen van een gebouw. Je moet leren denken in de beperkingen en mogelijkheden die de camera biedt en daarbij een combinatie van de juiste instellingen van het instrument te gebruiken.
Ik wil het in dit stukje meer hebben over de creatieve kant. Hoe ontwikkel je nu meer creativiteit dan een gemiddelde huis, tuin en keuken fotograaf?
Het geheim is: ANDERS KIJKEN!
Met de camera in de hand zoek je eerst een onderwerp en voordat je erop los gaat schieten vanuit ooghoogte denk je eerst na over hoe je dit onderwerp het mooist vast kan leggen, hierbij een aantal tips:
1 - zak door de knieen; zet je camera eens op de grond en gebruik een 'kikkerperspectief' om naar het onderwerp te kijken. Het onderwerp krijgt daardoor meer volume en treedt op de voorgrond waardoor het meer aandacht krijgt op de foto.
2 - zoek een hogere positie; klim een trapje op of iets dergelijks en gebruik een 'vogelperspectief'. Het onderwerp wordt kleiner en de foto krijgt meer diepte waardoor de blik van de kijker ernaar toe wordt gezogen.
3 - wil je het licht achter het onderwerp hebben, of juist vanuit jouw rug rechtstreeks op het onderwerp. Het laatste kan, net als op het toneel, als een 'spotlight' het onderwerp meer prominent in beeld brengen. Licht van achter het onderwerp, heeft een contour (silhouette) werking waardoor je onderwerp meer 'figureert' en daarmee een gebouw o.i.d op de achtergrond een beter gevoel voor proporties geeft.
4 - inzoomen of juist uitzoomen; met inzoomen verplaats je de aandacht op de details van het onderwerp, met uitzoomen zet je het onderwerp meer globaal in zijn omgeving. Zoom gerust eens flink in!
5 - toevallig of geregisseerd; zoek je voor het onderwerp juist de spontaniteit en daarmee het toeval, of ga je voor de geregisseerde foto. Kinderen laten zich moeilijk voor een langere periode achtereen regisseren, daar zit het meer een in spelvorm met een flinke portie spontaniteit. Een trouwfoto wint aan kracht als je accenten kan leggen op verstrengelde vingers, een kus en dergelijke.
En verder? Probeer naar details te zoeken en te vinden door continu om je heen te kijken. We zijn niet gewend om naar een straatlantaarn te kijken, of een roestplek op een auto, of de weerspiegeling van de lucht in een plas regenwater. Sta stil, draai je om, zak door de knieen, ga een ladder op en vindt inspiratie voor die bijzondere foto. Wacht op juist dat ene straaltje zonlicht op het gezicht van een kind in het avondrood! Of voordat je een slok neemt uit je glas ... klik!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten