Translate

woensdag 20 maart 2013

Compositie - tip7; De 10 compositieregels van de fotografie

Regels? Eigenlijk houd ik niet van regels  maar eerlijk is eerlijk, als je de regels niet kent kun je ze natuurlijk ook niet breken. Dus vandaag op een rijtje wat de algemeen aanvaarde  regels in de compositie binnen de fotografie zijn.
1. Regel van derden
Wat je heel vaak ziet en zekere met mensen met een zogenaamd “live-view” toestel ff mikken , ja het staat in het midden, mooi dan kan ie. Niet het meest interessant, dat kan veel anders. Stel je voor dat je afbeelding is verdeeld in negen gelijke segmenten door twee verticale en twee horizontale lijnen. Probeer de belangrijkste elementen positie in je scène langs deze lijnen, of op de punten waar ze elkaar kruisen. Daarbij zal meer evenwicht en de rente op jouw foto. Sommige camera’s bieden zelfs een optie om een regel van derden grid super poneren op het LCD-scherm, waardoor het nog gemakkelijker te gebruiken.
1-regel-van-derdern_trey_ratcliff
Beeld door Trey Ratcliff
Merk op hoe het onderwerp zich op het kruispunt van de verdeling van de vlakken bevindt.
2. Balans
Het plaatsen van je belangrijkste onderwerp uit het midden, net als bij de regel van derden, zorgt voor een interessante foto, maar het kan een leegte achterlaten in de scène, die kan het leeg voelen. Je moet de balans van de ‘gewicht’ van je onderwerp door het opnemen van een ander object van minder belang om de ruimte te vullen.
2-balans_shannon_kokoska
Beeld door Shannon Kokoska
Kijk eens hoe het verkeersbord door het gebouw in evenwicht gehouden wordt. Je kunt dit ook doen door licht v.s. donker, scherp v.s. onscherp te gebruiken. Legio aan mogelijkheden……
3. Leidende lijnen
Wanneer we kijken naar een foto ons oog is van nature aangetrokken langs lijnen. Door na te denken over hoe je lijnen plaatst in je compositie, kun je invloed op de manier waarop we het beeld waarnemen uitoefen. Een lijn trekt ons in de foto, in de richting van het onderwerp, of op reis ‘door’ de scene. Er zijn veel verschillende soorten lijnen – recht, diagonaal, bochtige, zigzag, radiale etc – en elk kan worden gebruikt om onze foto’s compositie te verbeteren. Weet dan ook kan ons oog van linksboven naar rechtsonder scant als het ware, je kunt hiervan altijd mooi gebruik maken.
3-leidende_lijnen_pierre_metivier
Beeld door Pierre Metivier .
Je ziet in deze foto dat de weg ons als het ware op reis neemt door de foto….
4. Symmetrie en patronen
We zijn omringd door symmetrie en patronen, zowel natuurlijke als door de mens gemaakt. Zij kunnen voor zeer opvallende composities vormen met name op plaatsen waar je ze niet verwacht. Nog een goede manier om ze te gebruiken is om de symmetrie of patroon te doorbreken op een bepaalde manier, waarmee je meer spanning in de scène brengt.
4-symmetrie-en-patronen_fabio_montalto
Beeld door Fabio Montalto
De spanning in deze plaat wordt gemaakt door de symmetrie te doorbreken. Leg je duim eens op de emmer in de rechterhoek……..
5. Standpunt
Deze zomer heb ik op een festival staan werken waar meerdere fotograferen rond liepen, zo ook een groepje fotografen wat ik werkelijk de hele avond in staande positie heb zien fotograferen, hmmm zullen leuke platen geworden zijn. Voordat je, je onderwerp gaat fotograferen, neem eens de tijd om na te denken over wat je zal schieten van je onderwerp. Ons standpunt heeft een enorme impact op de samenstelling van onze foto, met als gevolg daarvan grote invloed hebben op het bericht dat je plaat uitstraalt. In plaats van alleen schieten uit ooghoogte, overweeg ook eens het fotograferen van een hoger standpunt, naar beneden gericht, op de begane grond, vanaf de zijkant, vanaf de achterkant, van een ver weg, van heel dichtbij, en zo verder.
5-standpunt_ronsho
Beeld door ronsho
6. Achtergrond
Hoe vaak heb je genomen wat je dacht dat zou een geweldig schot te zijn, alleen dan later te zien dat het uiteindelijke beeld effect ontbreekt omdat het onderwerp zich in een drukke achtergrond bevindt? Het menselijk oog is uitstekend op het onderscheid tussen verschillende elementen in de scène, terwijl een camera de neiging heeft om op de voorgrond en achtergrond plat maken, en dit kan een foto volledige laten doen in storten. Wij zien in drie dimensies, de camera maar in 2. Gelukkig is dit probleem meestal eenvoudig op te lossen op het moment van de opname – door goed rond te kijken voor een eenvoudige en onopvallende achtergrond en maal je opname zo dat de achtergrond je niet af leidt van het onderwerp.
6-achtergrond_philipp_naderer
Beeld door Philipp Naderer
7. Diepte
Omdat de fotografie een tweedimensionale  medium is, moeten we onze compositie aandachtig kiezen zodat we gevoel van diepte die aanwezig was in de werkelijke scène ook kunnen overbrengen op onze foto. Je kunt diepte in een foto creëren door het opnemen van objecten in de voorgrond, midden en achtergrond. Een andere handige compositietechniek is van overlap, waar je deels bewust een object met een ander overlapt. Het menselijk oog herkent natuurlijk deze lagen en mentaal en maakt daarmee onderscheid, zo creëer je meer diepte in je beeld.
7-diepte_jule_berlijn
Beeld door Jule Berlijn
8. Juiste framing
De wereld is vol van de objecten die perfecte natuurlijke frames te maken, zoals bomen, poorten en gaten. Door het plaatsen van deze rond de rand van je compositie kunnen ze je helpen om het belangrijkste onderwerp te isoleren van de buitenwereld. Het resultaat is een meer gefocuste beeld dat je oog trekt natuurlijk naar het punt van belang.
8-juiste_framing_sally_crossthwaite
Beeld door Sally Crossthwaite
Je ziet dat alle elementen hier een kader vormen en je aandacht vasthouden in het centrale deel van de foto.
9. Croppen
Ik denk dat je ze wel kent, de wintersport foto’s die trots te voorschijn gehaald worden met “kijk hier sta ik op de piste” en dan kun je met de beste wil van de wereld het onderwerp niet vinden. Zorg dat je goed cropt, wat wil ik hiermee zeggen ? Zorg dat je storende elementen die de aandacht afleiden verwijdert als je je compositie op gaat bouwen. Ga dichterbij staan, in het geval van de skivakantie. Kijk wat stoort en probeer dit uit de foto te halen. Zet het er niet op zogezegd.
9-croppen_hien_nguyen
Beeld door Hien Nguyen
10. Welke regels
Vergeet alle regels, weet dat ze er zijn en dat je ze kunt breken, maar ga vooral lekker experimenteren !!

bron: blog.pixum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten