Translate

dinsdag 26 maart 2013

A57 - Camera - Instellingen - Alle instellingen voor de A57 - tip2

Dit artikel probeert, kort en bondig, een overzicht te geven van alle instellingen op de Sony SLT-A57. De gebruikshandleiding van Sony vind ik te rommelig en geeft niet altijd een uitleg van de technische termen. Let's go!

MENU

Ik volg de menustructuur door op de knop MENU te drukken en vervolgens met de kanteltoets aan de rechterkant van links naar rechts door de menu's te bladeren.

Foto menu 1 (van 3)



BeeldformaatWat doet het: geeft een keuze voor het aantal pixels van de foto en daarmee ook de hoeveelheid informatie die wordt opgeslagen. Hoe groter het getal, hoe meer informatie er wordt opgeslagen, en hoe groter / gedetailleerder de foto kan worden afgedrukt. 
Waarden: L:16M(4912x3264: A3+ formaat), M:8.4M(3568x2368: A4) en S:4.0M (2448x1624: L/2L) als de beeldverhouding is 3:2.
Aanbevolen instelling: L:16M
Opmerking: de keuze voor 16M geeft je verder nog wat vrijheid om thuis voor een deel van de foto uit te knippen zonder dat de foto daardoor veel aan kwaliteit verliest. 
BeeldverhoudingWat doet het:  selecteert de beeldverhouding van de foto, standaard of breedbeeld.
Waarden: 3:2 (standaard) en 16:9 (breedbeeld)
Aanbevolen instelling: 3:2.
Opmerking: Als je goed kijkt dan zie je dat de camera ook in de 16:9 stand eerst een foto op 3:2 neemt en dan de boven en onderliggende delen gelijkmatig ervan afknipt. Dat knippen (croppen) kan je natuurlijk net zo goed in Photoshop doen waarbij je zelf de vrijheid houdt.
KwaliteitWat doet het: hiermee stel je in hoe de genomen foto vanuit het geheugen van de camera wordt weggeschreven op de geheugenkaart. De keuze is tussen het JPG en RAW formaat.
Waarden: RAW (24Mb file), RAW(24Mb file)+JPG(4.5Mb file), Fijn(4.5Mb file) en Standaard(3 Mb file)
Aanbevolen instelling: Fijn.
Opmerking: 'Standaard' komt in Photoshop overeen met JPG-kwaliteit=8 en 'Fijn' met JPG-kwaliteit=9. RAW files worden opgeslagen met een .arw extensie. Voordeel van een RAW file is dat op de computer de witbalans, scherpte, contract, kleurruimte e.d. nog in de 'digitale doka' kunnen worden bepaald, nadeel is het vele extra werk en de omvang van de files.
Tot slot wijken de werkelijke bestandsgroottes nogal af van de bovengenoemde getallen!
Panorama: Formaat Wat doet het: stelt de maximale beeldhoek vast voor een panorama foto als de camera in de panorama-stand is gezet
Waarden: Breed en Standaard
Aanbevolen instellingBreed, waarmee een maximale hoek van 226 graden kan worden bestreken.
Opmerking: Hoewel de instellingen beperkt zijn, vraagt het toch wel wat oefening om een goede panorama-foto te maken. Het belangrijkst is een juiste snelheid te vinden voor het bewegen van de camera. Daarbij is het goed om te weten dat de camera, tijdens het fotograferen al druk is met het aanelkaar leggen van de foto's. Let hierbij goed op het witte driehoekje met pijl onderin de viewer, als dit met een gelijke snelheid beweegt, dan kan de camera het opbouwen van het panorama bijbenen en is de foto gelukt. Let op panorama's zijn alleen in JPG en er wordt nogal wat informatie aan de boven en onderzijde weggesneden, zodat er misschien wel mensen onthoofd op de foto terecht komen.
Panorama: Richting Wat doet het:hetgeen het zegt, de richting die je de camera beweegt om het panorama te maken.
Waarden: Links, Rechts, Naar Boven, Naar Beneden
Aanbevolen instelling: Rechts.
Opmerking: Alleen beschikbaar als voor Panorama is gekozen. Geeft aan dat je het panorama van links naar rechts opbouwt. Let op de de camera 'onderweg' geen aanpassingen op de focussing en belichting doet, dus kies voor goede belichtingsomstandigheden en doe vooraf een focus-lock op het onderwerp dat in ieder geval scherp moet zijn. Voorkom verder dat er bewegende voorwerpen in beeld komen (alleen een kleine beweging kan de camera nog compenseren)
3D-pan: beeldform.Wat doet het:feitelijk hetzelfde als de 2D optie zoals hierboven, aleen worden er 2 bestanden opgebouwd en opgeslagen een .JPG en een .MPO bestand voor de 3D foto's.
Waarden:idem 2D
Aanbevolen instelling: Breed.
Opmerking:Alleen beschikbaar als voor 3D-panorama is gekozen. Gezien de complexiteit van de algoritmes voor het berekenen van een 3D plaatje (gemaakt met een enkele lens), moet de snelheid van bewegen worden beperkt! De plaatjes kunnen op iedere standaard 3D TV worden bekeken (niet noodzakelijk een Sony model!)
3D-pan: richtingWat doet het:idem 2D
Waarden: idem 2D
Aanbevolen instelling: Rechts.
Opmerking: Alleen beschikbaar als voor 3D-panorama is gekozen.




Foto menu 2 (van 3)
Helder Beeld ZoomWat doet het: zoomt met een hogere beeldkwaliteit dan de Digitale zoom (en sterker dan de optische zoom) in op een beeld. Een zoomeffect tot een factor 2 is mogelijk. In de Sony handleiding aangeduid met CVergrootglas.
Waarden: Aan of Uit
Aanbevolen instelling: Aan
Opmerking: het gebruik van de digitale zoom houdt al gauw een verlies aan beeldkwaliteit in. Met de Helder Beeld zoom wordt het kwaliteitsverlies gecompenseerd door toepassing van slimme algoritmen. Gebruik dit vooral als een noodhulpmiddel. Zoomfunctie werkt niet met RAW of Panorama.
Digitale ZoomWat doet het: als een sterke vergroting én niet de kwaliteit van belang is dan biedt de Digitale zoom een uitkomst. Een zoomeffect tot een factor 4 is mogelijk. In de Sony handleiding aangeduid met DVergrootglas.
Waarden: Aan of Uit 
Aanbevolen instelling: Uit
Opmerking:ook dit is een middel alleen in extreme situaties te gebruiken. Foto's verliezen heel snel hun kwaliteit.
NR lang-belichtWat doet het: ook al is de ISO waarde laag, dan kan er toch bij een langdurige opening van de lens ruis in het beeld ontstaan. Om deze door de sensor veroorzaakte ruis te verminderen wordt er 'Dark Frame Subtraction' toegepast in de camera. De feitelijke truc is dat er door de camera twee foto's gemaakt wordt, waarbij de tweede met een gesloten sluiter wordt gemaakt en daarmee alleen de basis ruis van de sensor bevat. Deze tweede foto is de 'Dark Frame' waarmee de ruis uit de eerste foto kan worden verwijderd.
Waarden: Aan of Uit
Aanbevolen instelling: Aan.
Opmerking: Zet deze op UIT als je vuurwerk gaat fotograferen, omdat deze optie de camera voor een langere tijd kan blokkeren (2x een foto is twee keer de ingestelde sluitertijd!). Voor vuurwerk is het moment onvoorspelbaar ...  De Noise Reduction (NR) werkt niet bij meervoudige opnamen (HDR ed).
NR bij hoge-ISOWat doet het: bij opnamen met een hoge ISO-waarde (1600 of meer) de ruis verminderen.De camera gebruikt hiervoor een algoritme waarvoor de sterkte van de ruisreductie met deze menu instelling kan worden ingesteld.
Waarden: hoog, normaal, laag
Aanbevolen instelling: Normaal.
Opmerking:werkt niet in RAW. In de hoog stand levert de foto veel van zijn scherpte in. Er zijn behoorlijke resultaten haalbaar voor ISO 6400 in de normaal stand. 
Flits-regelingWat doet het: geeft een keuze tussen de voorflits DDL en de ADI-flits belichtingsmodus. Beide settings zijn behoorlijk vergelijkbaar, waarbij ADI-flits als de opvolger van de andere kan worden beschouwd. Voorflits DDL geeft in alle situaties een perfect uitgelicht plaatje behalve in situaties waar het onderwerp tegen een hoogreflecterende achtergrond (bv spiegel) wordt gefotografeerd. Hiervoor is ADI uitgevonden, dat hetzelfde als DDL werkt, met extra algoritmiek die de focusafstand tot het onderwerp meeneemt.
Waarden: Voor-flits DDL of ADI-flits
Aanbevolen instelling: ADI-flits.
Opmerking: Te gebruiken voor flitsers boven op de camera zijn gemonteerd(of de ingebouwde flitser) en rechtvooruit zijn gericht. Niet iedere lens is geschikt voor de ADI-flits, meestal werkt dit goed met lenzen geproduceerd na 2000, met een afstand 'D' (Distance Encoding) aanduiding. Probeer met beide standen eens een foto, achter glas, te fotograferen om daarmee de ADI-flits te kennen.
AF-hulplichtWat doet het: geeft de camera de mogelijkheid om zelfs in het volledige donker scherp te stellen op onderwerpen. Het gebruikt de ingebouwde flitser als AF-hulplicht, of het AF-hulplicht van de externe flitser.
Waarden:Automatisch, Uit
Aanbevolen instelling: Automatisch.
Opmerking: De camera bepaalt zelf of bij het scherpstellen de hulp van het autofocus hulplicht wordt gebruikt. Let wel, dat de flitser wellicht ongewenst de aandacht op de fotograaf kan leggen. Verder zijn er diverse instellingen waarbij AF-hulplicht niet zal werken: Lach-sluiter aan, AF-C stand, AF-gebied is ingesteld op Lokaal of Zone, brandpuntsafstand van 300mm of meer, Ruisonderdr. Multi frame(ISO-knop). 
KleurenruimteWat doet het: wijzigt het bereik van reproduceerbare kleuren. Er zijn twee standaarden om de 0-en en 1-enen van de camera te vertalen naar kleurdefinities. AdobeRGB is thuis in de professionele wereld van de CMYK-printers.
Waarden: sRGB, AdobeRGB
Aanbevolen instelling: sRGB.
Opmerking: Voor iedere prosumer van toepassing, AdobeRGB is voor de experts. Filenamen worden verschillend aangeduid, voor sRGB beginnen deze altijd met DSC0, voor AdobeRGB beginnen ze met _DSC.

Foto menu 3 (van 3)
SteadyShotWat doet het: het fotogedeelte van de camera is uitgerust met een ingenieus systeem van sensoren waarmee de beweging van de camera kan worden vastgesteld en daarmee gecompenseerd met een tegenbeweging op de sensor als wordt afgedrukt. Met steadyshot aan is fotograferen met een sluitertijd van 1/30s of sneller goed haalbaar.
Waarden:Aan, Uit
Aanbevolen instelling: Aan.
Opmerking: Deze instelling werkt alleen bij foto's, video heeft eigen steadyshot. Zet deze op UIT zodra je een statief gebruikt. Het gekke is dat de camera bij geen beweging (op statief) een nominale bewegingscorrectie wil doen.
Lijst met opnametipsWat doet het: geeft een heel beperkte vervanger van de papieren gebruikershandleiding
Waarden: -
Aanbevolen instelling: - (is feitelijk geen instelling, zodra je deze kiest komt er een lijstje met opnametips tevoorschijn)
Opmerking: is ook op te roepen door op de ? - knop te drukken.

Video menu
Bestandsindeling AVCHD. (Gebruik .mp4 als jouw computer niet met AVCHD overweg kan)
Opname-instelling 50p 28M(PS). (Gebruik 1440x1080 12M als je .mp4 hebt gekozen)
Geluid opnemen Aan. Natuurlijk willen we geluid bij onze videobeelden.
Windruis reductie Uit. Verwijderd standaard de lagere frequenties uit het geluid, wil je natuurlijk niet als er geen wind staat.
SteadyShot Aan. Werkt heel anders dan de steadyshot in het fotodeel.

Instellingen menu 1 (van 4)
Eye-Start AFWat doet het: Deze optie zorgt ervoor dat zodra je oog bij de zoeker komt, dat de camera automatisch begint met scherpstellen.
Waarden: Aan, Uit
Aanbevolen instelling: Uit.
Opmerking: Klinkt goed, maar in de praktijk is dit niet foutvrij (reageert niet alleen op je oog maar ook op andere voorwerpen in de buurt van de zoeker) en slurpt dit te veel van je batterij.
Inst. Finder/LCDWat doet het: hiermee stel je in of het LCD scherm altijd aan moet staan (Automatisch) of dat je het knopje FINDER/LCD (Handmatig) wil gebruiken om het LCD scherm aan te zetten.
Waarden: Automatisch, Handmatig
Aanbevolen instelling: Automatisch.
Opmerking: In de stand Automatisch staat het LCD scherm altijd aan. Als het LCD scherm is uitgeklapt, dan werkt de IR-sensor niet, dus ook niet het automatisch switchen. Als je het knopje FINDER/LCD indrukt in de stand Automatisch, dan switch je tussen LCD en FINDER.
ZoekervergrotingWat doet het:
Waarden: Wijzigt de schermgrootte in de FINDER(zoeker)
Aanbevolen instelling: Maximum.
Opmerking: werkt alleen op de FINDER. Ik merk dat ik nauwelijks nog de zoeker gebruik bij het fotograferen.
Rode ogen verm.Wat doet het: vermindert het rode ogen effect bij het gebruik van de ingebouwde flitser
Waarden: Aan, Uit
Aanbevolen instelling: Uit.
Opmerking: Rode ogen effect wordt veroorzaakt door een flitser die te dicht bij de lens zit. De menselijke pupil weerkaatst rood licht van de flitser direct op de lens, bij een dier is dit geel/groen licht. Een losse opzetflitser heeft dit probleem niet. Een voorflits, doet de pupil meestal verkleinen, waardoor er nauwelijks tot geen weerkaatsing is. Dit is wat je met de instelling AAN doet. Het gebruik hiervan wordt afgeraden, omdat een kleine pupil een vervreemdend effect heeft op de foto. Zet daarom uit en poets de rode ogen op de computer weg.
Opn. zonder lensWat doet het: stelt in of de sluiter op kan gaan als er geen lens op de camera zit.
Waarden: Inschakelen, Uitschakelen
Aanbevolen instelling: Uitschakelen.
Opmerking: als de camera niet kan communiceren met de lens, dan wordt het gebruik van de sluiter geblokkeerd. Er zijn situaties denkbaar om te wel kunnen fotograferen. Bv door een eigengemaakte fish-eye (voordeurspionnetje), of een pinhole (gaatje in je lensdop). Schakel dan deze optie in.
Sup. aut. Cont. opn.Wat doet het: Werkt alleen in de AUTO+ mode en geeft de camera, bij een bewegend onderwerp, toestemming om meerdere opnamen te maken, waarmee de kans dat er een goede opname tussenzit wordt vergroot.
Waarden: Automatisch, Uit
Aanbevolen instelling: Automatisch.
Opmerking: er zullen niet veel fotografen zijn die er voor kiezen om de AUTO+ mode te gebruiken.
Sup. aut. Beeld extractieWat doet het: Werkt alleen in de AUTO+ mode en geeft de camera toestemming om bij meervoudige opnamen alleen de beste te bewaren en de rest weg te gooien.
Waarden: Automatisch, Uit
Aanbevolen instelling: Automatisch.
Opmerking: In aanvulling op de vorige instelling, slaat de camera of alle opnames op, in de UIT stand, of alleen degenen waarvan hij denkt dat het de scherpsten zijn. Kan ruimte besparen op de geheugenkaart.

Instellingen menu 2 (van 4)
StramienlijnWat doet het: Zet een hulpraster in de zoeker en op de LCD, aan of uit.
Waarden: Driedelingsraster, Vierkantsraster, Diag.+Vierkantsr., Uit
Aanbevolen instelling:Driedelingsraster.
Opmerking: Een goed hulpmiddel bij het toepassen van de derdenregel (gulden snede). De andere twee rasters zijn vooral handig bij het horizontaal/verticaal stellen van het onderwerp in de zoeker. De diagnonaal kan je gebruiken om te checken of je voldoende beweging (energie) in je foto stopt.
Autom. weergave Wat doet het:Is de tijd dat een gemaakte foto wordt getoond op de viewer, nadat de foto is gemaakt.
Waarden: 10 sec, 5 sec, 2 sec, Uit
Aanbevolen instelling: 2 sec
Opmerking: dit is puur persoonlijk, ik wil altijd wel zeker weten dat de foto is gemaakt, ik hoor van anderen dat ze er zenuwachtig van worden.
DISP-knop (scherm)Wat doet het: na indrukken van deze menu-optie worden 5 keuzen getoond waarvoor een markeer-vinkje kan worden geplaatst. Iedere keuze die zo is gemarkeerd wordt achtereenvolgens getoond bij meerdere keren indrukken van de DISP-knop.
Waarden: Graf. weerg., Alle info weergeven, Geen info, Niveau, Histogram, Voor zoeker
Aanbevolen instelling:-
Opmerking: De veelheid aan informatie over de foto kan vooraf, én achteraf, netjes verdeeld over een 5-tal schermen worden bekeken. Je bladert door de schermen via de DISP-knop. Mijn eigen voorkeur gaat meestal uit naar het histogram scherm en het scherm met de waterpas(Niveau).
DISP-knop (zoeker) Idem als vorige maar dan voor de Zoeker.
ReliefniveauWat doet het: in de handmatige scherpstelstand geeft dit een visueel hulpmiddel (in kleur) voor het scherpstellen. De contouren van het onderwerp worden geaccentueerd. 
Waarden: Hoog, Gemiddeld, Laag, Uit
Aanbevolen instelling: Hoog.
Opmerking: Mooi hulpmiddel, bij het scherpstellen als je op manuele focus overschakelt. Het accentueert, in de gekozen kleur, de dingen die scherp zijn. Het verschil tussen hoog, gemiddeld en laag is de dikte van de hulplijntjes op het scherm.
ReliefkleurWat doet het: stelt de kleur in van het voorgenoemde reliefniveau
Waarden: Rood, Geel, Wit
Aanbevolen instelling: geel
Opmerking: de kleur geel werkt voor mij als een markeerstift en is meestal goed, behalve als het onderwerp zelf geel is.
LiveView-weergaveWat doet het: laat op de LCD het resultaat van de instellingen zien voordat de foto wordt gemaakt.
Waarden: Instelling effect aan, instelling effect uit
Aanbevolen instelling: Instelling effect aan.
Opmerking: Met deze instelling wordt op de viewer het beeld getoond zoals dit ook uiteindelijk wordt vastgelegd. De andere optie gebruik je alleen in studio omstandigheden waarbij de camera geen idee heeft dat er externe flitsers worden aangestuurd, waardoor het scherm op zwart kan gaan. Framing is dan niet mogelijk, echter met deze optie wordt het beeld weer helder. Overigens is dat voor draadloze flitsers weer geen probleem.

Instellingen menu 3 (van 4)
Funct. van AEL-knopWat doet het: Er zijn heel veel functies van de camera toe te wijzen aan deze knop. Meest relevant zijn: AEL-vergrendel, AEL-wisselen, (o)AEL-vergrendel, (o)AEL-wisselen. Andere functies zijn ook via de andere knoppen op de camera te gebruiken.
Waarden:AEL-vergrendel, AEL-wisselen, (o)AEL-vergrendel, (o)AEL-wisselen, en een 18 tal andere functies.
Aanbevolen instelling: (o)AEL-wisselen
Opmerking: Het gebruik van AEL maakt het mogelijk om in gecompliceerde lichtsituaties, eenmalig de belichting in te stellen en vast te zetten, zodat je alleen hoeft te bekommeren over de framing van het onderwerp. Bij AEL-vergrendel moet je de AEL knop gedrukt houden, met AEL-wissel druk je eenmalig in om vast te leggen, en weer eenmalig in om vrij te geven. (o) = SPOT voegt toe dat de belichting wordt vastgesteld op basis van het centrum van de zoeker. Deze manier van lichtmeting is vooral van belang bij concertfotografie o.d. waarbij de belichting van het onderwerp het belangrijkst is en niet de omgeving.
ISO-knopWat doet het: hiermee stel je in wat er gebeurt als je op de ISO-knop van de camera drukt.
Waarden: naast ISO zijn nog een 20-tal andere functies van de camera hieraan te koppelen.
Aanbevolen instelling: ISO.
Opmerking: Gezien het regelmatige gebruik van deze knop, heeft het weinig zin om hier een andere functie mee te verbinden.
VoorbeeldknopWat doet het: koppelt een functie aan de Voorbeeldknop (achterkant rechtsonder) van de camera.
Waarden: Voorbeeld opn. result, Diafragmavoorbeeld, Scherpst. vergroten
Aanbevolen instelling: Voorbeeld opn. resultaat
Opmerking: deze knop gebruik je om het resultaat van je foto te vooraf controleren (bv als je Lifeview weergave uitgezet hebt). In de stand Diafragmavoorbeeld(knop ingedrukt) kan je de scherptediepte controleren. Scherpst. vergroten (knop meerdere malen indrukken) is een mooi hulpmiddel op tbv het scherpstellen in te zoomen op onderdelen van het onderwerp en vervolgens daarop scherp te stellen. De uiteindelijke foto is uiteraard dan niet ingezoomd!
ScherpstelvastzetknopWat doet het: koppelt een functie aan de Scherpstelvastzetknop (alleen op bepaalde lenzen)
Waarden: Scherp. vergr, Velddieptevoorb.
Aanbevelopen instelling: Scherp.vergr.
Opmerking: Met een druk op de knop wordt beeld in zoeker vergroot als hulpmiddel bij het scherpstellen. De ander optie is Velddieptevoorb. waarmee je de scherptediepte kan controleren voordat je de foto maakt.
Knop MOVIEWat doet het: geeft aan wat er gebeurt als je op de MOVIE-knop drukt.
Waarden: Altijd, Alleen Filmmodus
Aanbevolen instelling: Altijd
Opmerking: In de stand 'Altijd' begint de camera te filmen zodra je op deze knop drukt, in de stand 'Alleen Filmmodus', moet eerst de modus-knop op MOVIE worden gezet voordat je kan gaan filmen. Enerzijds voorkomt dat fouten bij per ongeluk indrukken, anderzijds haalt dit snelheid weg, je moet eerst nadenken hoe je ook al weer moest filmen met de camera.

Instellingen menu 4 (van 4)
Lenscomp: schaduwWat doet het: corrigeert donkere hoeken (vignettering) die worden veroorzaakt door de gebruikte lens.
Waarden: Automatisch, Uit
Aanbevolen instelling: Automatisch.
Opmerking: Werkt alleen in JPG. Met Voorb. opn Resultaat (Voorbeeldknop) is het effect voor en na de compensatie te controleren. In de firmware is opgenomen voor welke lenzen er gecompenseerd kan worden, check dus de juiste versie!
Lenscomp.: chrom. afw.Wat doet het: corrigeert de kleurvervorming die kan optreden bij telelenzen
Waarden: Automatisch, Uit
Aanbevolen instelling: Automatisch.
Opmerking: Zie voorgaande.
Lenscomp.: vervormingWat doet het: corrigeert de 'speldenkussen'-vervorming van de lens
Waarden: Automatisch, Uit 
Aanbevolen instelling: Automatisch
Opmerking. Zie voorgaande
Sluitergordijn voorzijdeWat doet het: Stelt in of de functie voor de elektronische voorgordijnsluiter wordt gebruikt of niet.
Waarden: Aan, Uit
Aanbevolen instelling: Aan
Opmerking: Zolang je geen last hebt van vreemde overbelichtingen zet je standaard op Aan, anders eens Uit proberen. De achtergrond bij deze optie is vooral heel technisch. In het kort komt het erop neer dat Sony een vinding van Canon gebruikt om het aantal stappen dat de sluiter maakt bij afdrukken met 1 wordt verminderd (van 6 naar 5). Deze vinding komt erop neer dat 1 mechnanische stap tbv het resetten van de sensor, nu electronisch wordt gedaan: 'elektronische voorgordijnsluiter'. De cyclus wordt daarmee een stuk efficienter. Opgepast: met een korte sluitertijd en op een stralende dag kan wel eens overbelichting optreden, dan is het handig om deze optie uit te zetten en terug te keren naar de mechanische cyclus (met zijn beperkingen).  
Gezichtsregistratie Wat doet het: Registreert gezichten van tot acht personen en stelt de prioriteitsvolgorde in voor het scherpstellen.
Waarden:instelling op basis van een submenu waarbij je een 'foto' maakt van ieder van de personen en vastlegt of wijzigt. Nieuwe registratie, Volgorde wijzigen, wissen, alles verwijderen.
Aanbevolen instelling: -
Opmerking: Een handige optie om familieleden, vrienden en kennissen voorkeur te geven bij de scherpstelling van het onderwerp. Bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd. Voorwaarde is dat de Autofocus op Breed en Multi-segment moet zijn ingesteld. Als de gezichten en hun prioriteit zijn vastgelegd via het MENU, dan moet vervolgens voor Fn en Gezichtsherkenning worden gekozen en deze optie op AAN worden gezet, voordat de functie gebruikt kan worden.
Gezichtsprioriteit volgenIs een vreemde optie naar mijn mening. Gebruik Fn om gezichtherkenning aan te zetten.

Afspeel menu 1 (van 2)
WissenWat doet het: submenu: handmatig een of meerdere beelden kiezen, of alle beelden weggooien.
Waarden: Meerdere bldn, Alles in map, Alle AVCHDweergave-best
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking: een goede tip is de foto's niet op de camera maar via de computer weg te gooien. Voordeel hiervan is dat schijnbaar mislukte foto's vaak toch een leuk resultaat oplevert op het grote scherm. Daarnaast kost het weggooien van foto's een flink stuk van je batterijgebruik.
Weergavefunctie Wat doet het: Submenu; switchen tussen foto's, MP4 of AVCHD weergave
Waarden: Mapweergave (stilstaand), Mapweergave(MP4), AVCHDweergave.
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking: Als er toch wat bij deze camera op te merken valt dan is het de keuze van Sony om drie aparte weergaven voor de bestandstypen te hanteren. Je zou verwachten dat je chronologisch terug kan bladeren door je opnamen, ongeacht of dit foto- of videobestanden zijn. Bij Sony moet je eerst het type bestand kiezen. 
Diavoorstelling Wat doet het: Submenu; ; instellingen voor een diavoorstelling
Waarden: Herhalen, interval, beeldtype
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking: gebruik deze optie om de camera aan je TV te koppelen en samen de beeld te bekijken.De camera optimaliseert de beeld voor vertoning op televisie. Let wel: voor de weergave op een HD-scherm is de aanschaf van een aparte HDMI-kabel nodig.
BeeldindexWat doet het: Submenu; keuze tussen de weergave van 4 of 9 beelden op de viewer
Waarden: 4-afbeeldingen, 9 afbeeldingen
Aanbevolen instelling: 9 afbeeldingen
Opmerking: je wil graag de beelden in een oogopslag kunnen zien. Het LCD scherm is groot genoeg om 9 beelden in een keer op te kunnen nemen. Klik op het gewenste beeld om dit in detail te bekijken.
3D-weergaveWat doet het: Submenu; voor de weergave van 3D panorama beelden op een 3D TV.
Waarden: nvt
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking: menu-optie wordt pas geactiveerd na aansluiting van de camera op een 3D-tv.
BeveiligenWat doet het: Submenu; voor het beschermen van enkele of alle beelden op de geheugenkaart, tegen per ongeluk weggooien.
Waarden: Meerdere bldn, Alle beelden annuleren, Alle MP4-films annuleren, Alle AVCHD-weerg. ann.
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking:werkt hetzelfde als de verwijder-optie. Let wel dat de beveiliging alleen in de camera werkt. Zodra deze naar een computer zijn gekopieerd is er geen beveiliging meer.
Printen opgeven Wat doet het: Submenu; welke beelden moeten naar de printer of fotolab worden gestuurd als de camera aan een printer/computer is gekoppeld.
Waarden:DPOF instellen, Datum afdrukken
Aanbevolen instelling:nvt
Opmerking:DPOF staat voor Digital Print Order Format. Dit is de standaard voor consumenten om hun foto's gemakkelijk zelf of door een fotolab af te drukken. Met DPOF instellen kies je voor een of meerdere foto's voor het afdrukken. Na het drukken op bevestigen wordt een een DPOF-bestand op de geheugenkaart aangemaakt. Werkt alleen voor JPG bestanden.Let wel: je kan maar 1 exemplaar per foto af laten drukken. Let wel: met de optie 'Datum afdrukken'  kan je de geselecteerde foto ook met datum afdrukken (wie zou dat eigenlijk willen?). In het menu DPOF instellen, kan je ook de handeling afbreken, het bestand wordt dan verwijderd.

Afspeel menu 2 (van 2)
Volume-instellingWat doet het: stelt het volume voor het afspelen van videos in.
Waarden: 0 tm 7
Aanbevolen instelling: 2.
Opmerking: De instelling heeft alleen effect op de weergave van video-geluid via de luidspreker van de camera. Heeft dus geen effect op de geluidssterkte van andere geluiden van de camera.
AfspeelweergaveWat doet het: stelt in hoe dwarsgenomen foto's op de LCD worden vertoond.  
Waarden: Autom. roteren, Handm. roteren
Aanbevolen instelling: Handm. Roteren.
Opmerking: In de automatische stand wordt iedere dwarsgenomen foto 90 graden geroteerd. Bij deze rotatie wordt het beeld wel verkleind om de foto nog passend te houden op het scherm. Om het resultaat te beoordelen heb je liefst een zo groot als mogelijke weergave. Zet daarom op handmatig en draai de camera om het beeld te beoordelen.

Geheugenkaart menu
Formatteren Wat doet het: formatteert de geheugenkaart
Waarden: nvt
Aanbevolen instelling: -.
Opmerking: Formatteren en verwijderen zijn technisch heel verschillende dingen. Bij verwijden wordt alleen de referentie naar het bestand weggehaald en kan vervolgens de informatie door een volgende foto worden overschreven. Bij formatteren wordt data definitief verwijderd (al hoewel er specialisten zijn die ook dan nog informatie terug kunnen halen).
BestandsnummerWat doet het: stelt in hoe foto's en MP4 bestanden worden genummerd.
Waarden: Serie/Terugstellen
Aanbevolen instelling: Serie
Opmerking: De bestandsnaam is standaard DSC0xxxx.jpg, waarbij xxxx de nummering voorstelt die met 0001 begint. ' Serie' nummert door bij verwisselen van geheugenkaarten, 'Terugstellen'  zet de teller op 0 bij verwisselen. Het is niet mogelijk om voor een kaart in de camera de teller terug op 0 te zetten. Het voordeel van Serie is dat je de historie van je foto's genomen met de camera in stand houdt. Als 9999 is bereikt, dan zal de camera een nieuwe map aanmaken en daarin de bestanden weer vanaf 0001 nummeren.
MapnaamWat doet het: laat je kiezen tussen een onbegrijpbare map-naam waarin de datum is verwerkt, of een standaard naam. 
Waarden: Standaardform. /Datumformaat
Aanbevolen instelling: Standaardform.
Opmerking: De map waarin je foto's worden geplaatst heet volgens de standaardnaam DCIM\1xxMSDCF, de MP4 files staan in MP_ROOT\xxxANV01 en de PRIVATE\AVCHD\BDMV\STREAM bevat de AVCHD bestanden. De map MISC\ wordt gemaakt wanneer er DPOF bestanden ten behoeve van het afdrukken van foto's worden gemaakt.Geeft de mappen op de geheugenkaart een naam waarin de datum is verwerkt. Let op dat de camera alleen de mapnamen en bestandsnamen volgens de standaard accepteert. Dus als je namen op de computer aanpast en later weer via de camera probeert in te lezen, gaat dit niet werken, de camera negeert deze bestanden en mappen. Een map kan volgens Sony maximaal 4000 bestanden bevatten, vervolgens wordt er een nieuwe map aangemaakt. 
OPN.-map kiezenWat doet het: als er op de geheugenkaart meerdere mappen zijn voor foto's of voor MP4 bestanden, kan je via dit submenu een map aanwijzen waarin nieuwe beelden opgeslagen moeten worden
Waarden: de beschikbare mappen
Aanbevolen instelling:nvt
Opmerking: bij gebruik van een verse geheugenkaart zal voor foto's maar 1 map beschikbaar zijn: 100MSDCF. Via de optie Nieuwe Map (zie hieronder) kunnen meerdere mappen worden aangemaakt.
Nieuwe mapWat doet het: maakt een nieuwe map aan volgens de conventies, dus als de laatste map de 101MSDCF map is, wordt met deze optie een map met de naam 102MSDCF aangemaakt, enz.
Waarden: nvt
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking: - 
Beeld-DB herstellen Wat doet het: Probeert een corrupte AVCHD-database op de geheugenkaart te herstellen.
Waarden: nvt
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking: de opslag van AVCHD video's is nogal complex en vraagt om extra besturingsbestanden die op de geheugkaart worden vastgelegd. Beschadingen op de kaart kunnen ook deze bestanden treffen. Gelukkig is er een functie die probeert de benodigde bestanden te repareren, echter geen garantie op succes!
Kaartruimte weerg.Wat doet het: toont, onder de actuele instellingen van de camera de resterend aantal te maken foto's of hoeveel minuten video er nog kan worden vastgelegd op de geheugenkaart.
Waarden: nvt
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking: deze informatie wordt ook in de standaard weergave in de zoeker of op de LCD weergegeven.

Datum/tijd menu
Datum/tijd instellenWat doet het: stelt de datum en de tijd en de zomertijd in.
Waarden: nvt
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking: zal alleen worden getoond als de camera uit de doos komt en voor het eerst wordt aangezet.
Tijdzone instellen Wat doet het: stelt de tijdszone in waarin je je bevindt.
Waarden: nvt
Aanbevolen instelling: nvt
Opmerking: De camera heeft helaas geen GPS-functie, dus zal je tijd moeten aanpassen bij andere tijdszone.

Set-up menu 1 (van 3)
MenustartpositieWat doet het: geeft keuze om bij drukken op knop MENU te beginnen met het hoofdmenu, of je laatstgekozen menu te laten zien.
Waarden: Hoofdmenu, Vorige menu
Aanbevolen positie: vorige menu
Opmerking: de optie 'vorige menu' helpt mij te attenderen dat ik nog veranderingen terug moet zetten.
LCD-helderheidWat doet het: als vorm van energiebesparing dimt het LCD scherm. Met deze instelling kan je de automatische helderheidsinstelling van het LCD scherm omzeilen.
Waarden:  Automatisch, Handmatig
Aanbevolen instelling: Handmatig en +1.
Opmerking: Hiermee is kwaliteit van de gemaakte foto's nog goed onderling vergelijkbaar. In de automatisch stand heeft het scherm de neiging om te dimmen op momenten die jou niet uitkomen. 
Helderheid zoeker Hetzelfde als de vorige maar dan voor de zoeker Handmatige en +1. Om dezelfde reden.
ECO-standWat doet het: stelt in hoeveel tijd het duurt voordat de camera op standby komt bij inactiviteit.
Waarden: Max, Standaard
Aanbevolen instelling: Standaard.
Opmerking: In de Max stand gaat de camera binnen 10 seconden op standby. In de standaard stand wacht de camera op de keuze die hieronder bij stroombesparing is ingesteld. Let op de camera gaat niet op standby als deze op de TV is aangesloten, of de transportfunctie is ingesteld op Afstandbed.
StroombesparingWat doet het: stelt de wachttijd in om over te schakelen naar standby bij inactiviteit van de camera.
Waarden 30 min, 5 min, 1min, 20sec, 10sec
Aanbevolen instelling: 10 sec
Opmerking: ikzelf had de neiging om de camera na iedere opname op Uit te zetten totdat iemand mij vertelde dat de camera in standby minder batterijverbruik had, dan dat je iedere keer weer de camera aanzet (met alle mechanische acties als focussing, stofverwijdering e.d. als gevolg).
HDMI-resolutieWat doet het: bij aansluiting op de HDMI ingang van een TV wordt voor progressive of interlaced scan gekozen.
Waarden: Automatisch, 1080p, 1080i
Aanbevolen instelling: Automatisch
Opmerking: Moderne TV's zijn heel goed in staat om de wijze van interlacing af te leiden en moet normaalgesproken probleemloos werken.
CTRL. voor HDMIWat doet het:  schakelt de optie in om met de TV afstandsbediening de camera te bedienen als deze op de HDMI ingang is aangesloten.
Aanbevolen instelling: Aan.
Opmerking: Sony wil ons doen geloven dat dit voorbehouden is aan Bravia TV schermen. In de praktijk blijkt dat de meeste schermen moeiteloos met de camera werken. 

Set-up menu 2 (van 3)
USB-verbindingWat doet het:definieert hoe de camera zich toont bij aansluiting van de camera op een computer via de USB-kabel 
Waarden: Automatisch, Massaopslag, MTP
Aanbevolen instelling: Massaopslag.
Opmerking: Als je de meegeleverde Sony PMB software gebruikt dan is de Massaopslag optie verplicht. Je geheugenkaart wordt gezien als een externe harde schijf in de Windows Verkenner. MTP staat voor Media Transfer Protocol, deze optie is nodig om DPOF instellingen voor aansluiting van de camera op een PICTBridge-compatibele printer.
AudiosignalenWat doet het: zet de audiosignalen van de camera aan of uit
Waarden: Aan, Uit
Aanbevolen instelling: Aan.
Opmerking: De geluiden van de camera, Autofocus en de Zelfontspanner, staat aan of uit. Zet alleen op Uit als het geluid storend in de omgeving is.
ReinigenWat doet het: start de reinigingsfunctie van de beeldsensor
Waarden: nvt
Aanbevolen instelling: -
OpmerkingMet een niet bewegende spiegel is de kans dat er stofdeeltjes op de beeldsensor terechtkomen een stuk kleiner geworden. En stofdeeltjes op de spiegel zie je natuurlijk niet op je gemaakte foto. Zie het onderdeel 'onderhoud van de camera' over hoe je de sensor kan controleren op stofdeeltjes en hoe je deze kan schoonmaken.

Set-up menu 3 (van 3)
VersieWat doet het: toont het versienummer van de firmware van de camera
Waarden: nvt
Aanbevolen instelling: -
Opmerking: Het is een goed idee om zo nu en dan op www.sony.nl te checken of er een nieuwere versie van de firmware beschikbaar is. Sony stopt veel van de lenskarakteristieken in de firmware, dus loont het de moeite van een update.
TaalWat doet het: stelt de taal van de menu's in.
Waarden: teveel om op te noemen   
Aanbevolen instelling: Nederlands
Opmerking:
Modusknopscherm Wat doet het: Telkens als de modusknop (links bovenop de camera) in een andere stand wordt gezet, wordt in de viewer een uitleg getoond van wat de gekozen modus doet.
Waarden: Aan, Uit
Aanbevolen instelling: Aan
Opmerking: natuurlijk als je meer ervaring opdoet met de camera, wordt de nadere uitleg overbodig. Ik vind het wel handig om te zien dat inderdaad een andere modus is gekozen.
Demomodus
Wat doet het: alleen voor retailers, draait een highlights-overzicht af
Waarden: Aan, Uit
Aanbevolen instelling: Uit
Opmerking: Staat standaard uit (alleen voor retailers)
InitialiserenWat doet het: reset van enige of alle menustellingen op de fabriekswaarden
Waarden: Terugstellen, Opn.f.terugst., Custom terugst.
Aanbevolen instelling: -
Opmerking: zie de sony handleiding over welke menu items voor welke keuze en waarde worden teruggezet.


Fn - TOETS
Met de Fn toets wordt een tweede menu zichtbaar. Hiermee zijn diverse creatieve en technische instellingen te maken. De keuzen voor dit menu zijn in twee kolommen weergegeven, links en rechts, op de viewer. We beginnen linksboven naar linksonder en vervolgens rechtsboven naar rechtsonder.

Linkerkolom
TransportfunctieWat doet het: stelt de transportfunctie van de camera in, voor als de ontspanknop wordt ingedrukt.
Waarden:Enkele opname, Continu opname, Zelfontspanner, Bracket continu, Bracket enkel, Witbalansbracket, Afstandsbed.
Aanbevolen instelling:Enkele opname
Opmerking:
Enkele opname: maakt 1 opname

Continu opname: is de moderne variant van de motordrive. Hier is de keuze tussen Hi en Low. In de Hi stand is tot 10 foto's per seconde te fotograferen. Foto's hebben een maximale resolutie en AF. In de Low stand zijn beelden tot 12 foto's per seconde vast te leggen, echter is de resolutie dan 8,4M.

Zelfontspanner: met keuze voor 2 of 10 seconden. Gebruik 10 als je zelf ook op de foto wil en 2 seconde om de camerabeweging bij indrukken van de ontspanknop te voorkomen.

In moeilijke belichtingsomstandigheden kan het goed zijn om meerdere opnamen te maken met verschillende belichtingscompensatie, hiervoor gebruik je Bracket (BRK)

Backet Continu (BRK C): met het ingedrukt houden van de ontspanknop wordt een serie van 3 foto's gemaakt met belichtingscompensatie van -0,3EV, 0EV, +0,3EV of -0,7EV, 0EV, 0,7EV. De eerste reeks komt overeen met 1/3 stop en de tweede reeks met 2/3 stop. Als je flitst wordt dit automatisch doorgerekend naar de flitsintensiteit. Let op dat Backet maar beperkt bruikbaar is voor HDR fotografie waarvoor een grotere variatie van stops tot 1 of 2EV nodig is.
Backet Enkel (BRK S): doet hetzelfde als BRK C alleen moet je hier driemaal de ontspanknop indrukken.

In situaties van moeilijk licht én je wil niet in RAW fotograferen, is de Witbalansbracket de optie. Ook hier worden 3 opnamen gemaakt met verschillende lichtkleur.

Witbalansbracket: je hebt hier de keuze tussen Hi en Low. Hi doet een tweekeer zo breed kleurenverschuiving dan Low. De foto's die worden gemaakt zijn in de volgorde: Normaal, Blauwachtig, Geelachtig.

Afstandbed.: kies voor deze optie om het gebruik van een infrarood afstandsbediening mogelijk te maken. De afstandsbediening heeft 2 knoppen: 'Shutter' voor de ontspanknop en '2 sec' waarmee de ontspanner 2 seconden later afgaat (er zijn ook andere knoppen maar die zijn alleen interessant in combinatie met een TV). Afstandbed. te gebruiken om foto's vanaf statief te maken. Let wel dat de camera niet in de slaapstand komt bij deze keuze en dat daarmee veel batterijkracht wordt gebruikt.
Flits functieWat doet het: zet flitser uit, of in de automaatstand, invulflits of een aantal speciale instellingen
Waarden:flitser Uit, Auto, Invulflits, Langz.flitssync., Eindsynchron, Draadloos
Aanbevolen instelling:Invulflits (of Draadloos bij een externe flitser)
Opmerking:

Flitser Uit: flitser komt niet automatisch omhoog. In de P/A/S/M modi is deze optie niet te kiezen. Gelukkig moet je dan zelf op het knopje van de flitser drukken om deze omhoog te laten komen.

Auto: de camera besluit wanneer er geflitst moet worden. Als hij flitst is dat volgens het Invulflitsprincipe.

Invulflits: is het beste te gebruiken om je onderwerp meer licht te geven, als deze in de schaduw zit, zelfs op een zeer zonnig dag.

Langz. flitssync:/ Eindsynchron: bij lange sluitertijden bv 2 seconden is ook de flits te gebruiken. De eerste optie geeft een 'geesteffect' dat voor het onderwerp uitgaat, de tweede optie geeft een 'geesteffect' dat het onderwerp volgt. Ofwel de eerste optie geeft een flits aan het begin van de 2 seconden en de tweede tegen het einde van de 2 seconden.
Autom. scherpst.Wat doet het: stelt de autofocus modus in
Waarden:Enkelvoudige AF, Automatische AF, Continue AF
Aanbevolen instelling: Enkelvoudige AF, of bij sport, kinderen, dieren Continue AF.
Opmerking: In de Enkelvoudige stand stelt de camera scherp en geeft een geluid. In de Continue stand blijft de camera het onderwerp volgen (het beweegt) en stelt continu scherp, er wordt geen geluid gegeven. In de zoeker zie je linksonder een groene indicator voor de continue modes.
AF-S. (automatrisch gebruik ik niet, is niet altijd accuraat genoeg)
AF-gebiedWat doet het: de A57 heeft 15 autofocuspunten waarop scherpgesteld kan worden. Deze punten kunnen met deze instelling worden gegroepeerd om daarmee het onderwerp in het scherpstelgebied van de autofocus te plaatsen.
Waarden: breed, zone, punt, lokaal
Aanbevolen instelling: breed (in deze stand kan je met het ingedrukhouden van de AF-knop direct wisselen met de punt (spot) scherpstelling. Let op dat 'Object Volgen' hiervoor op Uit moet staan)
Opmerking:

Breed: je laat de keuze aan de camera om het object te vinden waarop scherpgesteld moet worden. Alle 15 autofocuspunten worden gebruikt.

Zone: verdeelt de autofocuspunten in drie groepen, links, midden en rechts, waarvoor je een keuze maakt. De AF werkt alleen op de punten in de gekozen zone.

Punt (Spot): stelt alleen scherp op het middelste focuspunt en negeert de andere.

Lokaal: maakt de keuze voor ieder van de 15 autofocuspunten mogelijk.

Breed. En alleen in specifieke situaties aanpassen.
Object volgenWat doet het: activeert na indrukken van de AF-knop, de tracking van langzaam door het frame bewegende voorwerpen. Het onderwerp moet eerst in het centrum staan. Er wordt een dubbel vierkant rond het object getoond en de camera schakelt naar de Breed-stand voor de AF. Als het onderwerp is verplaatst zal de camera deze vinden en het meest nabije AF-punt activeren om scherp te stellen.
Waarden: Aan, Uit
Aanbevolen instelling: Uit
Opmerking: Bovenal, verwacht niet teveel van deze functie, de camera raakt al snel in de war. Volgen wordt gedaan op basis van de kleur van het voorwerp, dus moet voor een goede werking wel voldoende afwijken van de omgeving. Ook als het onderwerp tijdelijk buiten de zoeker valt, kan de camera daarna het onderwerp weer oppakken. Als de camera in slaap-modus komt, is de instelling weg. Object Volgen werkt niet als de transportfunctie op Continu staat.
Lach/gezichtsherk.Wat doet het:
Waarden: Gezichtsherkenning Uit, Gezichtsherkenning Aan (ger. gezicht), Gezichtsherkenning Aan, Lach-sluiter Aan (glimlach, normale lach, schaterlach)
Aanbevolen instelling: Gezichtsherkenning Uit
Opmerking:
Gezichtsherkenning Aan (geregistreerde gezicht); stelt scherp op gezichten zoals via MENU is vastgelegd. (Magenta-vierkant rond gezicht in zoeker)

Gezichtsherkenning Aan: je laat aan de camera de keuze voor scherpstellen op een gezicht. (Wit en grijze vierkanten rond gezichten, op de witte wordt scherpgesteld)

Lach-sluiter Aan: de camera maakt een foto als hij een lach waarneemt op het gezicht in de zoeker. Alleen verwacht geen wonderen van deze optie. 
Aut. portretomkadd.Wat doet het: de camera trekt automatisch de conclusie dat er een portretfoto wordt gemaakt en dat hij een beelduitsnede moet maken en opslaan.
Waarden: Aan, Uit
Aanbevolen instelling: Uit
Opmerking:  de orginele foto en de uitsnede worden opgeslagen. Het nut van deze optie ontgaat mij, ik maak zelf liever achter de computer de keuze van de gewenste uitsnede.

Rechterkolom
ISOWat doet het: stelt de ISO waarde in voor de opname. Tevens kunnen zogenaamde 'multiframe ruis reductie' (MFRR) opnamen worden gemaakt voor een gekozen ISO waarde.
Waarden: Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800, 16000, Ruisond. Multiframe.
Aanbevolen instelling: zo laag als mogelijk, want een hogere waarde verhoogd wel de lichtgevoeligheid van de camera, maar geeft meer ruis.
Opmerking: MFRR is een van de imponerende opties van de A57. Een MFRR (alleen JPG!) maakt 6 opnamen die in-camera overelkaar worden gelegd voor de scherpste delen en de minste ruis. Er is een verbetering van ruis van twee tot drie stops mogelijk, dus een opname met Ruisond. Multiframe op 800 levert ruis dat vergelijkbaar is met een enkele opname gemaakt op Iso 100/200. De te kiezen ISO waarde hierbij loopt zelfs op tot 25600 en er is een Auto stand mogelijk om de camera zelf de beste ISO waarde bij de lichtomstandigheden te laten zoeken voor de MFRR.
Lichtmeetfunctie (metering)Wat doet het: stelt de wijze van lichtmeting in voor de camera.
Waarden:Meervelds, Centrum gericht, Spot
Aanbevolen instelling: Meervelds
Opmerking:
Het gaat te ver voor dit overzicht om de ontwikkeling van lichtmeting toe te lichten en uit te leggen naar de methoden die de camera in zich heeft. We volstaan hier met de opmerking dat 'Centrum gericht' de basic (en ouderwetse) manier van lichtmeten is en gebaseerd op de '18% grijs methode'. De 'meerveldsmeting' gebruikt iedere pixel als metingsegement en met de live-view weergave is het resultaat van de meting direct te beoordelen en kan een eventuele belichtingscompensatie worden overwogen. Een spot-lichtmeting is gebaseerd op het centrum van de zoeker. Dit te gebruiken in combinatie met AEL (zie MENU) en vooral in concert/theaterachtige belichting.
FlitscompensatieWat doet het: regelt de intensiteit van de interne flitser
Waarden: -2, ...., 2
Aanbevolen instelling: -1.7 bij gebruik van de flitser buiten als invulflits. -1 bij binnengebruik.
OpmerkingEen van de klachten (en gelukkig een van de weinige) bij de A57 is de overbelichting bij de ingebouwde flitser. Geukkig is dit probleem met deze instelling te verhelpen.
WitbalansWat doet het: niet ieder licht is puur wit. Zonlicht bevat alle kleuren van de regenboog, terwijl kunstmatig licht vaak maar 2 of 3 kleuren weergeven. Lamplicht kan daardoor te oranje(warm) of te blauw/groen (koud) zijn met een dito kleurzweem over de foto. Met de witbalans 'vertel' je de camera wat de kleur van het licht is, om zo te compenseren naar wit.
Waarden: Auto Witbalans(AWB), Daglicht, Schaduw, Bewolkt, Gloeilamp, TL-Licht(-1,0,1,2), Flitslicht, Kl.temp/Filter, Eigen,, Eigen instelling.
Aanbevolen instelling:AWB
Opmerking: Meestal voldoet AWB, in moeilijkere situaties via de WB toets omschakelen naar een manuele instelling. Bij twijfel, fotografeer in RAW en pas de witbalans op de computer aan. Bij keuze van een Eigen instelling is het nodig een wit blad papier bij de hand te hebben.
Daglicht; bevat alle kleuren van de regenboog, dus wit is wit.
Schaduw; op een bewolkte dag. Het licht bevat meer blauw, door deze instelling wordt gecompenseerd met geel en magenta.
Bewolkt; minder blauw dan schaduw. Licht wordt gecompenseerd met een beetje geel.
Gloeilamp (Tungsten); de lichtkleur is geel-oranje. Compensatie door de kleur blauw toe te voegen.
TL-licht (4 instellingen); TL-licht heeft zich ontwikkeld in verschillende kleuren. Als de lamp zich in 10 minuten heeft opgewarmd zijn de volgende kleuren herkenbaar: Warm Wit (-1), Koel Wit (0), Dagwit (1), Daglicht (2). Het verschilt echter per merk wat de precieze kleur van het licht is, dus is het best om een handmatige instelling te doen bij TL-licht.
Flitslicht; de ingebouwde flitser geeft alle 7 kleuren weer. Er zijn mensen die dit te koud vinden. Deze instelling voegt wat geel toe. 
DRO / Auto HDRWat doet het: DRO = Dynamic Range Optimalisatie, HDR = High Dynamic Range. DRO/HDR is een goede hulp om in moeilijke lichtsituaties, als tegenlicht, overbelichting door een raam, een betere belichting te geven.
Waarden: Uit, DRO (Auto, L1, L2, L3, L4, L5), HDR (Auto,1ev, 2ev, 3ev, 4ev, 5ev, 6ev)
Aanbevolen instelling: DRO Auto
Opmerking: De instellingen hiervoor verdienen een eigen topic op dit blog, dus staat op de planning.

DRO; verbetert de onderbelichting van de schaduwen, L1 doet de minste compensatie en L5 het meest agressief. Het werkt dus als een kunstmatige 'invulflitser' op een reeds gemaakte foto! DRO effecten zijn ook in photoshop te realiseren met de tone-curves. Let op dat DRO ongewenst ook ruis kan laten zien die met een lager level niet aanwezig lijkt. In de Auto stand laat je de beoordeling van het level aan de camera.

HDR; de camera maakt 3 foto's met een verschil van 1 tot wel 6 stops verschillend. Vervolgens worden deze foto's in de camera verenigd tot 1 foto met goed doorgelichte schaduwen en hooglichten met voldoende details. Bij stand 6ev worden foto's gemaakt met -6ev, 0ev, 6ev, de gemengde foto én de 0ev foto worden opgeslagen op de geheugen kaart. In de Auto stand laat je de beoordeling over de EV-spreiding aan de camera.
Creatieve Stijl Standaard. Geen gepruts met stijlen in de camera, hiervoor hebben we nou eenmaal Photoshop aangeschaft.
Foto Effect Uit. Idem, dit soort aanpassingen doen we liever in de gecontroleerde Photoshop omgeving.

Tot slot
Het is een grote hoeveelheid instellingen die de camera enerzijds tot een flexibel en veelzijdig instrument maakt, maar anderzijds nog wel eens wat fouten kan veroorzaken als je een instelling niet terugzet. Dus het credo is, controleer VOOR iedere opname de instellingen. Door op de DISP-knop te drukken krijg je alle belangrijke instellingen in één oogopslag te zien. Werk in ieder geval altijd vanuit de basis: AWB, ISO100, een gemiddelde diafragma opening (6-7) en een gemiddelde sluitertijd (1/125), 0 belichtingscorrectie. De kans op fouten is kleiner en je maakt meer bewust tweaks in de instellingen, die je daarna weer makkelijker terug kan zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten